Monday, 3 December 2012

to us..

HAPPY 2ND WEDDING ANNIVERSARY..!!

hehe..
alhamdulillah.. genap 2 tahun usia perkahwinan kami..
sepanjang 2 tahun ini, banyak susah payah yang kami lalui bersama.. semoga Allah swt memberkati serta merahmati rumahtangga kami..

syukur dengan kehadiran cahaya mata, Nurhanna Arissa melengkapkan kehidupan kami suami isteri walaupun masih ada "lubang2" di sana sini.. insyaallah, perlahan² akan kami perelokkan nanti.. sesungguhnya banyak perkara yang mematangkan kami berdua dalam melayari bahtera rumahtangga ini..

Ya Allah, sesungguhnya kupanjatkan syukur ke hadratMu..
kerana telah mengurniakan aku insan² ini ke dalam hidupku..
walaupun banyak cabaran² mendatangi kehidupan kami..
namun aku tetap mensyukuri nikmatMu ya Allah..
kerana mereka inilah yang menjadikan aku kuat dalam menempuh segalanya..

Alhamdulillah..
syukran Ya Allah..





tata..


Thursday, 22 November 2012

tonsilku.... oh.. oh..

hello *buat muncung itik

harini dah hari khamis.. bos tak ada seminggu outstation keluar negara.. so dapat rileks sikit.. hehe.. tapi yang tak bestnya aku dah 4 hari dah kena sakit tekak.. ingatkan sakit tekak nak demam or batuk.. tapi takde pun.. bila tengok kat cermin ambil buka mulut besar², dapat la tengok tonsil ni membengkak.. macam ada bintik putih kat tonsil tu.. doktor pun kata "bengkak sangat ni puan.." taktau laa kenapa.. memula pergi klinik private, tak jalan jugak ubatnya.. mahal lak tu.. sabar jelah..

so harini dah tak tahan sangat, hubby ajak pergi klinik kesihatan di Presint 3, Putrajaya.. tak tunggu lama pun sebab orang tak ramai.. doktor pun best.. kata doktor, tonsilku bengkak sangat².. hairannya, aku tak demam, batuk atau selsema.. cuma nak makan, minum & telan liur sangatlah menyeksakan.. macam telan blade ok.. tak pernah kena macam ni.. bukan sakit tekak macam biasa kena tu.. macam ada pasir kat tekak.. noooo.. ini memang sakit real punya.. huhu..

kata doktor tu lagi, dia suruh makan antibiotik sampai habis selama 5 hari dulu.. kalau tak ok jugak, dia suruh datang balik & refer ke ENT, Hospital Putrajaya.. and the best thing isssss.. possibilities untuk operation buang the tonsil sangat laaaaaa tinggi.. uhuhuhuhu.. aku tanya doktor, ada effect tak kalau kita buang tonsil tu? katanya takde.. adoiiii.. dilema hokeeee.. bab² operate ni sangat laaa buat aku kecut perut..

doktor hanya bagi ubat susut berat bengkak, antibiotik & pain killer atau bahasa mudahnya paracetamol atau nak lagi senang PANADOL.. kat plastik paracetamol tu tertulis ubat demam.. huhu.. mana la tau kot² demam.. tapi alhamdulillah, aku tak demam.. so sekarang ni kena makan antibiotik & ubat surut bengkak dulu.. tengok camner.. kalau tak elok jugakkkkkk.. huhuhuhu.. kena laa kannnn.. nauzubillah..

doakan saya yee.. *nangis

Monday, 5 November 2012

penapis oh penapis air..

helloo..

salam isnin kawan²..

lama betul tak update cerita baru.. diam tak diam sebulan dah.. hehe.. bukan apa, hujung² tahun ni kerja makin melambak.. kadang² tak sempat nak surf internet pun.. apa lagi nak update blog.. balik kerja pun selalu lambat.. dah sampai rumah, uruskan rumah pulak.. memasak, mengemas, membasuh.. hujung minggu dah berkejar ke Seremban tengok anak.. haiiii la badan.. cepat laa kurus hendaknya.. haha..

sekarang ni tengah mencari penapis air.. buat masa ni memang tak gunakan penapis air lagi.. dulu di rumah sewa, memang beli saja air di kiosk air kat kedai².. bila tengok air masak yang disalin ke dalam botol, Ya Allah... kuningnya..!! bayangkan macam mana kekotoran yang dah bertempek dalam badan ni.. iskkk.. tak boleh jadi.. memang kena beli 1..

so sekarang tengah cari penapis air yang murah + berkualiti + tahan lama.. buat masa ni dah survey beberapa penapis air.. ada yang dah siap air panas & sejuk (anda tahu brand apa, kan? hehe..) berkenan sangat.. tapi bila mintak pendapatan  kawan², ada yang kata mahal.. memang la bayar secara bulanan & murah, tapi macam beli motor pulak.. haha..

ada tak brand lain yang lebih baik & murah? boleh tolong saya survey?


Miss her so much..

Friday, 5 October 2012

down..


semua orang pernah rasa down, kan? mustahil takda orang yang tak pernah rasa macam tu.. sama macam aku yang ada ketikanya rasa terlalu down.. bukan semua hari kita akan rasa happy.. biasalah, tak seronok kalau tak ada part sedih dalam hidup ni..

selalunya bila rasa sedih, memang tak lalu nak makan. even favourite food di depan mata pun still tak lalu.. dalam dada ni macam ada satu ruang kosong yang besar sangat bila rasa down.. bila tengok orang sekeliling sentiasa happy setiap masa, mula laa rasa diri ni kecil amat.. kecil & tak boleh nak bersaing dengan orang lain.. rasa diri sangat² tak bertuah hanya kerana tengok orang lain ceria padahal belum tentu orang tu betul² happy & takada problem.. huhu..

bila rasa down tu datang, selalu jugak cakap dengan diri sendiri bila la problem tu nak berakhir.. lambat lagi ke? lepas tu akan lepas satu nafas panjang.. orang kata keluhan.. bagi aku, bukan mengeluh tapi hanya menghela nafas.. bila dah lepaskan nafas berat tu, nafas baru masuk & macam bagi motivasi kat diri sendiri supaya bersabar.. tak boleh lari dari masalah, tapi mesti kena hadapi.. sebenarnya itulah yang menjadikan diri kita matang & dewasa..  kata orang, pengalaman hidup tu mendewasakan diri kita, kan?

ok laa.. memang rasa down pun sekarang ni.. nak balik laa..

apa laa yang akan datang esok hari..
hmm..









*source : google


Tuesday, 2 October 2012

birthday kek..


hello..

nak update cerita pasal kek birthday hanna.. sempena umur hanna setahun, maka aku teringin la sangat nak belikan kek untuk hanna.. saja la, kan.. tak celebrate pun.. hanya makan dengan uwan & atuk je.. abah nya pun kerja hari tu..

pergi Giant Senawang, singgah ke Kings Confectionary.. tengok kek tinggal yang tak best je.. kek Angry Bird sold out.. tanya kat staff tu, katanya kalau nak order kena 3 hari dari tarikh pengambilan.. nak tunggu esoknya, malas pulak nak ke situ.. kek Boboiboy ada laa.. tapi besar sangat pulak.. at last, ambil cheese kek.. simple je kek tu.. jadi laa kan.


 
Happy 1st birthday hanna..


sampai je rumah, terus nyalakan lilin.. hanna sangat excited.. mama dia lagi laa, kan.. hehe.. mujur laa kek tu takada cream kat atasnya.. kaki tangan hanna sama naik ke kek tu.. suruh tiup lilin, tak reti pulak dia.. kelakar bila dia asyik la tenung lilin tu lama².. haha.. last², mama dengan uwan dia yang tiup lilin.. kehkeh..


geram hanna tengok kek tu..


gelap pulak kek tu.. hehe.. 

masa nak potong kek, bukan main susah.. kena pegang tangan dengan kaki.. hanna tersangat excited pegang pisau pemotong kek tu.. lepas potong, pandai pulak dia tepuk tangan.. seronok dia..

insyaallah, ada rezeki nanti kita celebrate ya..

mama sayang hanna sangat²..
^_^
                                   



Tuesday, 25 September 2012

Happy first birthday sayang...


semalam 24 September 2012, genap setahun usia hanna.. kejap je masa berlalu, tak sedar dah setahun usia anakku.. rasa macam baru semalam melahirkan..

semalam jugak hanna kena jab untuk umur setahun.. uwan dengan atuk bawak hanna pergi klinik.. alhamdulillah, mak kata hanna nangis kejap je.. dah besar, kan.. hehe..

sekarang ni, hanna dah practice melangkah.. sofa uwan dekat seremban pun dapat dipanjatnya.. kerusi makan yang berat tu pun dapat ditolaknya.. ingat tak larat.. kuat anak mama.. hehe.. setiap masa hanna akan explore boleh kata semua benda yang ada kat rumah.. almari tv, meja kopi uwan habis dikemasnya.. baju² dalam beg hanna akan keluarkan satu².. meja makan entah berapa kali ditawaf.. tudung saji yang 4 segi tu pun jadi "kenderaan" hanna.. mula², dia masuk & duduk dalam tudung saji tu.. dah puas duduk, diterbalikkan tudung saji tu, then ditolaknya pulak sambil berdiri.. kemaruk nak jalan la tu.. hehehe..

mulut pun makin bising.. sikit² "abbaaa..".. kalau abah tutup pintu bilik, hanna akan panggil sambil ketuk² pintu bilik tu suruh bukak.. kuat lak tu.. panggil sampai geram².. bila abah lambat bukak pintu, merajuk.. haha..

tetiba rindu pulak kat hanna.. takpeee... weekend ni mama balik, kita beli kek eh.. nak celebrate tu nanti la.. tempah kek khas untuk hanna & buat jamuan sikit.. tak sabar rasanya.. hehe..

semoga hanna membesar menjadi anak yang solehah, bijak, cerdik, sihat, membanggakan serta menyejukkan hati mama, abah, atuk & seluruh keluarga.. mama sayang hanna banyak²..

happy first birthday anakku sayang..

Friday, 14 September 2012

hurray..!! hurray..!!


salam jumaat..

semalam, telah sampai parcel yang dinanti² kan.. nak tau apa?
hehehe..


taraaaaa... ^_^


apa benda ni??


hurray..!! hurray..!!

pagi selasa lepas, entah macam mana, masa tengah layan FB tetiba terbaca status Radiusite yang mengumumkan mereka akan update tudung baru pada pukul sekian - sekian.. so aku pun tetiba macam excited pulak.. aku duduk di bilik diam² & terus bukak website Radiusite.. menunggu & menunggu & menunggu, akhirnya waktu yang dijanjikan tiba.. terus isi borang online & hantar.. mujur boss tak ada masa tu.. hehehe..

masa tu tawakal jela.. sebab seperti yang semua tahu, Radiusite kan very the glamer online hijab.. tudung² yang dijual terlalu cepat sold out.. rasanya tak sampai sejam pun update, bila refresh lagi, tengok semua dah sold out.. hmmm.. dalam hati berdebar².. kalau dapat, dapat laa.. kalau tak dapat, what to do, kan..

then, dalam beberapa jam menunggu, akhirnya pihak Radiusite bagi respond through email.. alhamdulillah.. riang hati bukan kepalang.. rezeki hari itu agaknya.. dapattttt.. hehehehe.. 

bila dah print invois, terus buat payment kat Maybank2u.. then, email semula ke Radiusite butir² payment.. 

so semalam tengok ada bungkusan Poslaju atas meja.. tertera nama sendiri.. Ya Allah, riangnya hati.. first time ok beli di Radiusite.. sebelum² ni tak ada rezeki sebab lambat tengok update di website dorang.. so sold out laa semua, kan..

tudung yang dibeli adalah tudung Syria Adni.. dapat free inner.. tapi aku tak pakai laa inner tu sebab muka ni tak sesuai pulak pakai inner jenis tu.. jelas kelihatan tulang pipi Iollsss ni tauuu.. hehehehe.. tarik laa macam mana pun inner tu, tetap akan naik jugak melepasi tulang pipi ni.. so aku ganti dengan inner yang ada awning kaler hitam.. jadi laa, kan.. aku suka sebab ada manik² yang dijahit kat atas kepala.. suka sangat.. kalau nak tengok, sila ke sini.. 


manik yang dijahit atas kepala..


see.. begitu menonjol tulang pipi acikkkk..


gambar di atas adalah selepas balik kerja malam semalam.. abaikan wajah pucat lesi itu.. hari ni, terus pakai pergi kerja.. semangat okkkk..
hahaha..

ok.. mau sambung kerja.. 
tata..



Tuesday, 11 September 2012

entry tertunda.. berbuka bersama BFF..

hello mommies.. *lambai² tangan

salam selasa.. tengah minum milo panas nih.. sambil² tu bukak folder gambar dalam desktop ni.. seronok pulak tengok gambar budak kecik ni.. gambar anak sendiri.. hehe..

memandangkan aku tak upload lagi gambar² masa berbuka puasa bersama² kawan² hubby ramadhan lepas, so pagi ni nak upload gambar² masa berbuka puasa lepas.. ok².. aku tau raya dah nak habis, tapi baru terhegeh² nak upload gambar time puasa.. takpe.. takpeeee.. better late than never, rite? hehe..

event ni masa ramadhan ke berapa ntah.. lupa.. tapi dalam 2 minggu nak raya laa.. bersama kawan² hubby di Amarin Heavenly Thai, Mid Valley.. meh layan gambar² ni.. aku terpaksa meng"X-Large" kan gambar² ni semua sebab kecik amat..


masa ni baru sampai.. hanna memang suka buat muka camni time duduk dalam stroller..

suasana dalam restoran ni ala² romantik.. cahaya suram² gitu.. keluasannya sederhana & jadi sempit sikit bila ramai² masuk.. lagi² time berbuka, pelanggan ramai yang bawa keluarga datang.. ada yang beranak kecil.. so memang penuh laa.. dengan stroller ada laa 4 - 5 buah..


antara BFF hubby.. hanna tak sudah² hisap jari..

menunggu waktu berbuka..

Maria pun nak duduk sekali dengan Hanna kot.. hehe..

hanna dah bosan.. dah start nak buat perangai.. haha..

makanan yang kami pesan adalah ala carte.. nasi putih dengan lauk tomyam, ayam pandan, daging blackpepper, sayur campur apa lagi eh? entah aku pun tak ingat.. hehe.. aku hanya makan lauk sayur campur dengan ayam pandan je.. tomyam dia di tekak aku adalah kureng.. tapi kawan² hubby kata sedap.. memang aku bukan tekak siam kot.. kawan² hubby semuanya asal dari Baling, Kedah.. so tekak dorang lebih kepada masakan siam.. so boleh in laa.. huhu..

hanna macam biasa semua orang nak main dengan dia.. bila duduk lama sikit dalam stroller, dah mengamuk nak keluar.. mujur ada high chair kat situ.. dudukkan dia atas high chair tu then bagi kurma sebiji (dah buang biji) terus diam.. hanna suka makan kurma tau.. hehe.. 


abah suapkan hanna kurma..

gambar hanna sangat² banyak.. tapi hanna tak camera friendly.. bila hala kamera kat dia, dia tengok je dengan mata bulat dia tu.. tapi tak senyum pun.. kebanyakan gambar² hanna yang senyum cantik tu semuanya kena agah dulu then cepat² hala kamera kat dia.. huhu..


heeyyyy.. kenapa ambil gambar saya ni?

kawan² hubby ada dalam 8 orang.. semuanya bawak pasangan masing².. tu yang jadi ramai.. yang dah kahwin ada 3 orang (termasuk hubby), yang bertunang sorang, yang berkasih-kasihan (ececececeh..) 2 orang & single raider pulak, 2 orang.. 


bersama salah seorang wife kawan hubby.. selebet kan, aku? huhu.. 

terasa comels sangatt bila berdiri di antara  dorang nih.. hehe..

event ni tak lama sebab hari tu hari ahad.. esoknya masing² nak kerja.. dalam pukul 9 malam camtu, semua bertolak balik.. ada yang datang straight away dari Baling, Kedah.. semata² nak berbuka dengan BFF yang duduk sekitar KL.. besar pengorbanan tu.. haha..

sebelum balik, ambil gambar dulu.. tukang photographer mintak tolong sorang uncle ni ambilkan gambar.. hasilnya..


jauhhhh.. hehehe.. ok laa tu..

jadi laa kan? ada jugak gambar bersama.. tahun depan buat lagi ye.. hehe..

last but not least..


our little family.. ^_^

tata..

Wednesday, 5 September 2012

domam..


aku rinduuuuuu..

rindu sampai demam.. huhu..

selsema + batuk = demam..
tak larat sangat² ni.. tapi nak tepek jugak gambar budak nih..

semoga hilang demamku ini...


mama miss u hanna..

Monday, 27 August 2012

raya..


salam..

rasanya belum terlambat untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk semua pembaca blog Beautiful Days ni.. ecececehhh.. entah ada entah tidak yang membacanya.. syok sendiri aje lebih.. haha.. pedulik hape.. heheh.. maaf zahir & batin.. semoga dimaafkan segala salah & silap yang ada.. kosong kosong eh.. =)

hari ni baru start kerja.. ramai lagi yang bercuti hari ni.. mood pun masih mood raya.. hari ni rasa lain sikit maybe sebab dah 10 hari berkepit dengan Hanna.. hari ni hanna dah ikut uwan balik seremban.. sunyinya rasa.. malam semalam, mata susah nak lelap walaupun mengantuk.. mungkin sebab tidur sorang, hubby kerja malam.. pukul 3 pagi mata masih terkebil² teringatkan hanna.. mengalir air mata ni.. rindu sesangat.. dalam pada mengalir air mata, terlelap juga.. tau², dah subuh..

masa nak naik bas tadi pun, hujan gerimis.. lagi laa aku teringat kat hanna.. sedih.. takpe.. kena kuat semangat..

sampai opis, keluarkan fail² yang tergendala sebelum cuti raya.. buat milo panas dulu bawa masuk bilik.. then sambung buat kerja.. sudahnya, pukul 10 baru sempat minum.. milo pun dah sejuk.. telan jelah.. tak selera nak breakfast pagi ni.. tengahari baru pergi cari makanan untuk lunch.. tu pun lauk ala² je kat cafe.. tapau jela..

dah sudah lunch, baru teragak nak blogwalking.. sana sini kawan² tepek gambar raya bersama family.. bestnyeeee.. aku? nan hado.. walaupun tahun ni first time beraya dengan hanna, tapi bergambar bertiga (aku, hubby & hanna) takda.. gambar reramai ada laa.. itu pun belah hubby di shah alam.. takpe... takpeeee... nanti kami pakai baju raya balik, nanti kami ambil gambar pastu tepek kat sini.. tak kira laa raya ke tak raya kan.. hahaha..

ok laa nanti sambung lagi.. mata pedih pulak tetiba..

selamat hari raya kawan²..

Wednesday, 15 August 2012

sunyi dah opis ni..


as salam..

lagi 4 hari kita akan meninggalkan bulan ramadhan.. sekarang ni sure ramai yang masih bekerja.. badan je yang kerja tapi hati dah sampai kampung dah.. haha..

sama laa dengan aku sekarang ni.. bos tak ada.. katanya pergi servis kereta.. kerja makin nak cuti, makin banyak pulak.. tau laa semua nak raya kan.. hati aku ni tinggal separuh je time buat kerja.. hati melayang² nak cuti.. bukan nak raya.. tapi nak cuti.. eh, aku tak tau kenapa aku tak rasa nak raya sangat.. even dengar lagu raya pun macam tak ada perasaan.. kenapa eh? apa yang tak kena dengan aku ni? tapi baju raya tetap beli.. heheh..

hari ni dah ramai opismate yang half day.. esok dah start cuti.. makin sunyi laa opis kan.. yang kampung di sabah - sarawak, awal² lagi dah cuti.. aku? kerja sampai jumaat.. sayang pulak ambil cuti bebanyak.. so, start cuti hari sabtu.. aku ambil cuti dari 22/8 hingga 24/8.. ambil 3 hari tapi dapat 9 hari.. muahahaha.. jadi laa kan.. hubby pulak raya kena kerja.. shift malam pulak tu.. hanya dapat cuti 27/8 hinggalah 31/8.. orang dah naik kerja, dia baru nak cuti.. huhu..

raya pertama of course di Seremban, rumah family aku.. tahun ni sepatutnya raya belah hubby.. tapi memandangkan belah hubby dah ramai (tak laa ramai mana pun.. 2 keluarga je..), belah aku tak ada orang, so raya pertama dengan family aku laa.. kesian mak dengan ayah.. kalau raya pertama aku di belah hubby, menangis laa dorang.. aku ni anak tunggal.. tak ada adik beradik.. so, apa² kena dulukan dorang laa.. hehe..

ada tak orang yang beraya di putrajaya? maksud aku tak balik kampung laa.. macamana laa agaknya eh? mesti tak best, kan?

tahun ni jugak, tahun pertama kami husband & wife beraya dengan anak.. segala persiapan, dulukan anak dulu.. sendiri punya, KIV.. baju² dia, aksesori dia.. yang lagi best, tahun ni dapat laa hanna kutip duit raya.. hehehe.. ni pun belum raya lagi, tapi duit raya dah dapat dah.. alhamdulillah, murah rezeki anakku.. beberapa orang opismate bermurah hati menghulurkan duit raya untuk hanna.. terima kasih ya aunties.. tahun depan hulur laa lagi.. hehehe..

bos pun dah bagi duit raya.. alhamdulillah.. semoga semakin murah rezeki bos hendaknya.. amaunnya? biarlah rahsia.. pegang sampul je dah rasa tebal.. hehehe.. ok.. fullstop.

nak rehat kejap..
tata..


Thursday, 9 August 2012

bonus.. bonuss.. lai.. laiiii..


selamat pagi..
puasa tak hari ni? ada yang dah raya ke? hehe.. soalan cepu emas pepagi ni..

aku pasti ramai yang menunggu hari ini.. ada apa dengan hari ini? hari ini, 9 Ogos 2012.. hari bonus untuk penjawat awam.. yeaayyy.. hehehehe.. ramai yang dah prepare nak buat apa dengan duit bonus ni.. nak beli baju anak², nak ganti langsir baru, beg baru untuk raya, beli gelang baru... kan? kan?

aku? taktau lagi nak buat apa.. tapi rasanya simpan kot.. yeke simpan? boleh caya ke? hahaha..(gelak jahat koooo..) yang penting sekarang ni nak selesaikan duit kuih raya dengan duit kain pelikat (order kat opismate) untuk ayah.. hehe.. ingat nak beli tudung untuk mak mertua & kakak² ipar.. (nasib kakak ipar den 2 orang je.. hehe..) tengok laa nanti macam mana..

untuk mak, aku dah belikan kain ela 3 pasang.. dah siap pun jadi baju dengan tudung sehelai.. tudung pun tudung mahal ok.. 3 layer lagi.. siap ada kerongsang.. mesti korang boleh imagine macam mane kannn.. first time tengok, dah jatuh hati.. tapi bukan beli untuk diri sendiri, tapi untuk mak.. bagi mak cantik di hari raya.. hehe.. untuk ayah, dah ada sehelai t-shirt & kain pelikat on the way.. baju melayu pakai tahun lepas punya.. taknak beli baru katanya sebab pakai kejap je..

untuk hanna pun dah ada.. baju kurung sepasang tapi senteng sikit.. takpe laa.. untuk baby kan.. hubby belikan blouse dengan jeans 3 quarters untuk hanna.. siap kasut lagi.. comel.. kakak² ipar pun ada belikan baju raya untuk hanna.. tapi belum ambil lagi.. masih kat rumah tok di Shah Alam.. bergaya laa anak aku raya nanti.. masuk yang aku beli, dah berapa pasang dah.. tok dia beli lagi.. sakan hanna naaa.. alhamdulillah.. murah rezeki anakku..


pose manja untuk hari raya..

aku? dah ada 4 pasang baju kurung.. semua dah siap.. tudung je tak ada lagi.. entah bila nak beli.. kasut pun.. beg.. tu laa.. barang untuk family semua dah ada.. untuk sendiri punya tak lengkap lagi.. tu laa namanya pengorbanan seorang ibu.. ehh.. boleh ke cakap macam ni.. kehkehkeh.. puiii..

ok..ok.. melalut dah ni.. sambung kerja balik..
jangan boros macam saya ye kawan²..

tata..

Monday, 6 August 2012

dugaan ramadhan..


salam..

hehe.. hari ni dah masuk hari ke 16 kita berpuasa.. lagu raya pun sana sini dah dimainkan.. kejap je, kan? frust sebab PC aku tak boleh dengar lagu sebab speaker rosak.. nak pasang lagu raya.. huhh..

nak cerita kisah hanna warded bulan Julai lepas.. walaupun dah basi, aku tetap nak cerita jugak.. haha.. syok sendiri.. ada aku kisah? kehkeh..

alkisahnya hanna lepas melawat sepupunya Arman yang demam akibat perubahan cuaca yang mendadak (dari London ke Malaysia).. masa hanna main² dengan Arman, aku perasan yang Arman batuk² depan hanna.. aku macam.. adoiiyaiiii.. berjangkit pulak nanti kang.. tapi nak cakap, serba salah pulak.. so aku terpaksa biarkan.. ikutkan hati aku ni nak aje aku tarik hanna, tapiiii.. hanya tinggal tapi.. huhu..

the next day, bila hanna dah ada kat rumah uwan di Seremban, mak aku call kata hanna dah start demam dengan selsema.. pergi klinik, baik sekejap.. then datang balik demam tu.. kiranya on & off laa.. satu ketika, ayah aku cakap nampak pulak bintik² merah kat kulit hanna.. tapi tak timbul.. hanya nampak dari luar.. ingatkan demam campak.. gigih laa ayah aku mencari kelapa muda bagi minum kat cucunya tu.. tak habis minum, mandikan pulak dengan air kelapa tu.. alhamdulillah, bintik² merah tu hilang..


beberapa hari sebelum demam.. abaikan kain yang berselerak tu yeeee..

beberapa hari lepas tu, hanna demam lagi.. sekali lagi mak aku bawak ke klinik kesihatan.. sebelum tu nurse ada kata, kalau demam lebih 3 hari, bawak cepat² ke klinik.. nak check darah.. takut² denggi ke.. manalah tau, kan.. nurse ambil darah & keputusannya normal.. maknanya tak ada denggi.. tapi pelik, kenapa masih demam? doktor ambil keputusan untuk buat imbasan xray.. lepas xray ni laa doktor terus buat surat untuk refer ke hospital.. katanya macam ada jangkitan kuman di paru² hanna.. masya Allah.. maka bergegas laa mak & ayah aku membawa hanna terus ke Hospital Tuanku Jaafar, Seremban..

mak call aku bagitau sekian, sekian.. hari itu, hari Jumaat.. sehari sebelum kita menyambut ramadhan.. mujur laa hari tu boss cuti.. lepas mak call, aku jadi tak sedap hati.. nak buat kerja pun serba tak kena.. fikiran ni tertumpu ke hanna je.. at last, aku ambil half day sebab tak boleh langsung nak buat kerja.. terus call hubby.. hubby pula mujur ada di rumah, kerja shift petang.. hari tu, hubby ambil EL.. terus kami ke Seremban.. 

sesampai di hospital, hanna dah ada atas katil.. sekali pandang nampak macam tak demam pun.. still aktif macam biasa.. gelak², mulut riuh bercakap dalam bahasa baby.. tapi badan panas ya amat..


abah memang suka wat muka camni.. hoho..

oh, ye.. hanna ditempatkan di katil paling hujung sekali.. kiranya macam dikuarantin laa.. ok je kat hujung pun.. tak sesak & terang.. lagipun tak ramai orang.. so, malam tu aku jaga hanna di hospital.. hubby pun tak balik.. tidur kat kerusi di lobi hospital.. kebetulan malam tu birthday hubby.. kesian sebab celebrate di hospital sajok.. huhu.. apa nak buattt... dalam pukul 9 malam, doktor panggil untuk masukkan antibiotik dalam badan.. doktor kena cucuk dekat urat laa.. doktor suruh masuk dalam 1 bilik.. lepas sediakan peralatan, doktor suruh aku keluar.. tak lama lepas tu, dengar raungan hanna.. maik lama makin kuat.. dalam 20 minit jugak laa aku menunggu di luar.. 20 minit jugak raungan hanna tak berhenti.. kuat.. ada rasa nak tendang je pintu bilik tu.. tak mampu nak dengar lagi.. bila keluar, tengok lengan kanan baju hanna ada kesan ubat.. doktor kata ubat tumpah.. sebab hanna meronta.. bila check, di kiri kanan tangan hanna ada kesan cucuk jarum.. kat kaki kiri pun sama.. at last, kaki kanan hanna jadi tempat cucuk jarum untuk masukkan ubat.. siap balut lagi dengan plaster.. kesian hanna.. hanna nampak macam fobia.. nasib laa bila peluk dia, terus dia berhenti menangis.. 


lena tidur lepas masukkan ubat..

lepas bagi susu, hanna terus tidur.. dekat katil dah tertulis "Ibu tak dibenarkan tidur di atas katil bersama anak".. mulanya aku macam ok laa.. tidur kat kerusi sambil duduk.. ikut peraturan kononnnn.. sekali, bila pandang kiri kanan, tengok ibu² lain semua sama naik atas katil dengan anak, aku pun apa lagi.. melompat laa kan.. haha.. takpe.. hanna kecik je.. so ada banyak ruang untuk aku tidur sekali atas katil tu.. hehe..

pagi tu, dalam pukul 2, hubby bawakkan maggie goreng dengan milo panas untuk aku bersahur.. jadik laa kannn.. lepas makan, aku naik balik atas katil, hubby pulak tidur duduk kat kerusi.. nasib tak kena halau dengan guard.. haha.. alhamdulillah, malam tu hanna tidur lena.. tak bangun langsung.. sambil² tu, aku tuam kepala & badan hanna dengan tuala basah..


abah & hanna..

esoknya, mak aku datang awal.. aku dengan hubby balik untuk tidur kejap.. hari Sabtu (1 Ramadhan) mak pulak ganti jaga hanna.. tengahari hubby masuk kerja balik.. tak dapat nak cuti lama sebab kerja tempat baru.. petang tu aku diserang sakit kepala so mak kata, malam tu biar mak jaga.. petang tu, nurse suruh ambil sample urine hanna untuk test.. bukan main susah laa nak ambil.. dapat pun sikit sangat sebab tak dan nak tadah.. huhu.. kesan dari antibiotik tu, hanna kena cirit birit pulak.. tapi doktor kata, itu simptom biasa.. kalau esoknya masih cirit lagi, doktor akan stop antibiotik tu & ganti dengan antibiotik jenis sirap.. demam hanna dah kebah & badan hanna tak panas lagi.. temperature dah back to normal.. sample urine yang pertama, maybe sebab terkena sikit t*** hanna, so doktor kata urine hanna ada kuman.. cuak gila aku waktu tu.. so doktor suruh tadah untuk 1 lagi sample.. kali ni kena bersih.. kali kedua ni, alhamdulillah urine hanna ok.. tak ada apa² jangkitan.. malam tu, kami iftar di wad saja..


budak kuat makan @ hari ketiga di hospital..

esoknya ahad, hanna masih dipantau.. cirit birit dah kurang.. hanna dipindahkan ke bahagian depan.. tak perlu kuarantin lagi.. bahagian depan ni sesak sikit sebab ramai & banyak katil.. so bising laa.. waktu melawat pun panjang hari Ahad.. since hanna tak demam lagi & cirit pun dah kurang, doktor pelatih kata maybe hari ni boleh balik kot.. kami punyalah excited.. tapi kena tunggu doktor pakar pulak.. nak kena betul² confirm sihat & bebas kuman baru boleh balik.. sampai ke petang jugak laa kami menunggu & akhirnya doktor pakar sampai & mengesahkan yang hanna dah sihat sepenuhnya.. alhamdulillah.. dah boleh balik laa.. hehe.. aku yang seronok tak hingat.. sebelum balik, doktor bagi "kata² hikmat" kat aku.. kalau boleh jangan bawa baby melawat orang sakit di hospital.. senang berjangkit katanya sebab antibodi tak berapa nak kuat.. kena pastikan barangan sentiasa bersih & tak batuk or bersin depan baby.. huhu.. ingat tu..

panjang betul cerita ni.. sekarang alhamdulillah dah ok.. semoga hanna tak kena macam tu lagi.. susah hati mama tauu..

ok bye..


saya dah sihat..!! ^_^


Thursday, 2 August 2012

gosip pagi

selamat pagiiii..

wah.. pepagi ni nak gosip laa sikit.. eh, bukan gosip jahat tau.. ini baik punya.. sebenarnya bukan gosip pun tapi it's a real story.. hehe..

tadi tengah blogwalking, tetiba tersinggah kat blog Dr. Halina.. ye.. Dr. Halina, isterinya Dr. Sheikh Muzaffar Shah, angkasawan negara kita.. siapa yang tak kenal, kan.. Dr. Halina & suaminya Dr. SMS akan mendapat baby yang kedua..!! wow.. seronoknya.. alhamdulillah.. murah rezeki mereka.. congratsss.. dan ini bermakna, Isabella bakal menjadi kakak.. lagi pun Bella dah mencapai umur setahun.. ok laa tu.. hehe..

kalau nak lebih lanjut, sila lawat ke blog Dr. Halina di sini ye..

ada ke kawan² blog yang bakal dapat baby kedua? ^_^

Wednesday, 25 July 2012

Hanna Arissa dah 10 bulan..!!


biarkan gambar berkata².. eh.. abaikan tubuh seksi uwan di belakang ituuuu...


Monday, 23 July 2012

salam Ramadhan..

salam Ramadhan..

eh.. dah bulan puasa dah sekarang.. kejap je rasa.. lama jugak aku tak update blog rupanya.. hehe.. banyak perkara yang terjadi tapi kengkadang rasa malas tu lagi banyak daripada rajin.. so tak update laa jawabnya.. huhu..

esok. 24 Julai, genap hanna 10 bulan.. still tak tumbuh gigi lagi.. belum jalan lagi tapi dah ada gaya nak berdiri.. capai sana capai sini nak berdiri punya pasal.. tapi bila kita lepas tangan, takut pulak.. huhu.. mulut makin bising.. pandai dah sebut "amma..", "abba..", "uwa.." (uwan) & "ate.." (atuk).. tapi dalam bahasa dia laa.. suruh tepuk tangan, dia tepuk tapi sebelah tangan je.. tangan belah kiri stay, tangan kanan je yang tepuk.. bila sebut lenggang, cecepat dia lenggangkan tangan dia macam menari tu.. bila kita kata bye, dia pun lambai tangan.. memula senyum, pastu nangis sebab tak dapat ikut.. haha.. bila kita sebut twinkle², tangan dia pun cecepat gamit².. cute.. hehe..

makan pun banyak.. tapi hanna allergic dengan telur.. pernah sekali atuknya buat telur separuh masak.. then try bagi hanna dalam 2 sudu (sudu makan baby tu) tetiba hanna asyik gosok² muka.. tak berhenti.. ingatkan dia mengantuk tapi bila aku tengok betul², area mulut dia naik merah² & tumbuh bintat² (macam kena gigit nyamuk tu).. terus aku suruh ayah aku stop & basuh mulut dia.. bagi dia air masak.. hanna start menangis.. gatal agaknya.. cecepat aku bawak depan kipas angin.. mulut hanna makin merah.. aku letak calamine lotion kat tempat merah² tu.. kami semua menggelabah sebab tak pernah ada pengalaman macam tu.. at last, hanna tertidur.. syukur laa bintat² tu surut.. gila takut kami semua.. sebab tak ada dalam sejarah keluarga kami ada allergic makanan.. tapi belah hubby, semua ada.. dari abah, sampai laa ke pakcik & makcik dia.. semua ada.. tu yang turun ke hanna tu..

ok, dah 12.27pm.. nak pergi pasar jap.. beli barang basah..
nanti sambung lagi..

selamat berbuka puasa kawan²..
(baru setengah hari puasa dah ucap selamat berbuka.. cehhh...)

Monday, 2 July 2012

jom masuk..!!


hellooooo..

tengah² blogwalking, tetiba tersinggah kat blog Diya Sofea ni.. ada baby contest la.. hehe.. macam nak try je.. mana tau ada rezeki hanna, kan..

jom.. mama² semua.. kita join contest ni.. untuk anak² yang berumur 5 tahun ke bawah je tau..
=)

nak join, klik sini eh.. ^_^


vote for hanna ye aunties.. =)

Monday, 18 June 2012

kemunculan..


budak takde gigi.. hehe..

Wednesday, 13 June 2012

membebel sorang..


uhuiiii..
bersawang dah blog nih.. lama dah tak update.. busy sungguh sekarang ni.. itulah inilah.. entah apa² yang busynya pun taktau laa.. hehe..

eh.. tetiba sunyi pulak opis ni.. semua dah pergi lunch kot.. tinggal aku sorang je kat bilik ni.. tadi pagi dah makan bihun goreng.. tu pun tak habis.. rasa kenyang ya amat.. tekak ni nak minum air panas so kejap lagi mau bikin milo panas laa.. hehe..

bila belek² FB, tengok baby² kawan² (yang sebaya hanna) semua dah nampak gigi comel masing².. cute je.. hanna tak tumbuh lagi.. entah bila nak tumbuh taktau laa.. tak sabar nak tengok hanna ada gigi.. uwan kata, maybe sebab atuk tanam uri dalam sangat kot.. tu kata orang tua².. yeke? taktau laa sejauh mana kebenarannya.. tapi mulut dia ya Allah, bising betul.. banyak akal dah sekarang.. pandai nak berkawan..

tiba² cerita pasal anak pulak..

ya, aku rindu sangat² kat hanna.. sekarang hanna kat seremban dengan uwan..

bila la aku boleh jaga hanna sendiri..

.....

Monday, 28 May 2012

baju kurung baby..

selamat petang..

hari sabtu lepas jalan² cari kain untuk buat baju raya dengan CT  kat Masjid India.. keluar masuk, keluar masuk kedai, akhirnya dapat laa 3 pasang kain.. sepasang untuk mak aku.. siti plak 2 pasang.. siti berkenan dekat 1 kain kaler ungu tapi apakan daya, tak cukup pulak kain tu.. hot sungguh kot.. hehe.. takpa.. pi beli lain naaa.. heheheh.. gambar? tak payah laa.. nyampah korang tengok nanti.. awwwww...

lepas dapat kain, pi Sogo pulak.. baby department buat sales.. ok laa.. grab dress Baby Kiko sepasang, 2 helai stokin dengan 3 helai panties untuk hanna.. total RM54++.. ok laa kan..

raya dah tak lama lagi je kan? motif tanya pasal raya? padahal puasa ganti pun tak lagi nih.. hadoi laaa.. huhu.. sekarang tengah cari baju kurung untuk baby.. nak buat sekali rasa cam leceh je.. baik beli ready made.. try gak cari online, tapi semuanya sold out.. hmmm...

ada siapa² yang tahu kat mana nak cari baju kurung cantik² untuk baby?


Tuesday, 15 May 2012

demam..

salam selasa..

dah 2 hari aku masuk opis semula lepas 5 hari bercuti sakan.. yeahhh.. sakan menjaga 3 orang yang kedemaman.. haha.. sebenarnya cuti 3 hari je.. campur sabtu ahad, jadilah 5 hari..

last week, dalam hari isnin, mak aku ada call bagitau yang hanna macam nak demam.. badan start panas & hidung dah start berair.. so, mak aku demah jelah dengan tuala basah.. aku dah agak dah, memang hanna nak demam.. maybe berjangkit dengan sepupunya Arman yang baru balik dari London.. Arman batuk² agak teruk jugak.. especially bila dia main² dengan hanna, then batuk pulak depan muka hanna.. memang sah laa..

ni first time hanna demam.. sebelum ni tak pernah pun.. mulanya hidungnya berair.. lepas tu batuk pulak & terus bawak ke demam.. badan jadi panas.. lagi² bila malam.. mak bawak ke klinik 2 kali sebab badan hanna panas sangat.. so, hari rabu lepas, bila mak call pagi tu kata itu kali kedua dia bawak hanna ke klinik, plus mak ngan ayah pun demam jugak, so aku pun jadi tak sedap hati.. terus cakap kat boss nak balik tengahari tu.. alhamdulillah, boss izinkan.. lepas siapkan kerja atas meja, dalam pukul 12 tengahari camtu, terus call hubby jemput balik..

aku balik ke seremban petang tu jugak.. sampai² je, terus dukung hanna.. badan hanna memang panas walaupun tengok hanna macam ok je duk gelak².. tapi dalam gelak² tu. ada gak dia merengek.. badan tak sedap laa tu.. maka dengan itu, duduk laa aku menjaga 3 orang yang demam di rumah.. hubby balik putrajaya malam tu jugak sebab esok kerja..

malam tu, seperti yang dijangka, badan hanna bertambah panas.. aku dalam mengantuk² tu, gagahkan jugak topang mata demah badan hanna dengan tuala basah.. tidur hanna memang lena.. tapi aku tetap takut sebab suhu badan hanna tak turun pun.. takut aku jadi apa².. nauzubillah..

alhamdulillah, lepas 2 hari hanna dah ok sikit.. badan pun tak panas lagi.. sekarang hanya tinggal batuk je.. kuat jugak bunyi batuk tu.. selesema dah ok.. mak dengan ayah pun dah baik demam.. aku pulak yang dapat demam.. huhu.. sabtu lepas, aku memang dah tak larat.. mak bagi aku makan Piritone (camne eh eja dia? aku pun tak sure.. huhu..) ha kauuu.. pengsan terus tak sedar².. demam dah ok.. tinggal selesema sampai hari ni tak ok lagi..

dalam pada demam tu, sempat lagi laa pergi kenduri cukur jambul Nur Airis Nadhira.. hehe.. dapatlah hanna jumpa kawan² dia, si Airis dengan Wafiy.. hehe..

ok, stop karangan demam ni.. ni pun curi² menaip sambil buat kerja.. hehe.. ok.. jumpa lagi..
=)

Thursday, 3 May 2012

sembelit


haiii..

hari ni lambat masuk opis sebab dari seremban.. malam semalam, mak call bagitau hanna menangis² sebab sembelit.. t***nya keras.. keluar seketul je.. tapi kecik laa.. so sebagai mama yang mithali, aku & hubby terus laa lari ke seremban malam tu jugak.. mak kata nak bawak pergi klinik tapi bukan paeds laa sebab dah tutup.. so pergi klinik biasa..

doktor bagi ubat yang masuk dalam punggung tu.. bila dah masukkan, terus meluncur keluar.. ok laa.. nampak hanna macam lega sikit.. kesian anak mama.. sembelit pulak.. air putih banyak jugak bagi.. nak kata susu jadi punca, taktau laa.. sebabnya susu cap tu bukan baru tukar.. dah beberapa minggu dah.. ok je.. taktau kenapa.. harap hanna tak sembelit lagi lepas ni.. risau mama tau..

macam mana eh nak elakkan sembelit nih?


Wednesday, 2 May 2012

korang rasa tak?


haiiii..
selamat hari rabu.. cewah.. mentang² 4 hari cuti so feeling² hari ni Isnin laa.. patutnya hari ni boleh je buat Wordless Wednesday.. gambar pun ada dalam phone tapi lupa bawak cable.. so esok jelah buat Wordless Wednesday.. eh, esok dah jadi Tantalizing Thursday laa kan.. haha..

ok.. berhenti gelak.. back on track.. korang perasan tak sekarang ni cuaca panas sangat? tak kira laa siang ke malam.. hujan turun pun sikit² je tapi still panas lagi.. area Putrajaya memang susah nak hujan.. tempat lain dah ram-rum ram-rum guruh berdentum dengan hujan lebat amat, tapi putrajaya hujan gerimis je.. hadoii.. panas tau..

kat rumah memang berpeluh².. padahal baru je sudah mandi.. kejap dah berpeluh balik.. kipas kat hall memang non stop laa.. nak bukak full speed takut pulak.. mula laa kepala aku ni ligat berfikir, buatnya-kipas-ni-tercabut-pastu-kena-kepala-orang.. hahaha.. maklumlah imaginasi aku kan tinggi.. hehe.. so kipas paling tinggi pun speed aku bukak 3 je.. dasat tak aku? hahahahaha..

tapi serius.. kadang² bila panas sangat, sebelum tidur, aku mandi lagi sekali.. sebab tak selesa badan berlengas.. so bila mandi sejuk sikit + senang lelap.. selimut pun aku buat syarat je sekarang.. memang tak pakai langsung laa.. hanna pun tidur berpeluh².. basah belakang baju dia.. lepas tu tergaru² kepala.. dengan rambut lebat dia tu kesian pulak aku tengok.. sudahnya, apa aku buat is pakaikan hanna headband waktu tidur.. bukan apa, nak prevent rambut lebat dia tu dari jatuh ke dahi sebab bila dah jatuh ke dahi, hanna akan tergaru² dahi then mulalah tumbuh rashes.. habis merah².. tak cun tauuuu.. huhu..

rasa macam nak pasang air cond pun ada..



err.. my dear hubby, ada harapan kah??

0_*

Wednesday, 25 April 2012

budak 7 bulan..


ya Allah.. lama dah 2 minggu rupanya tak update blog.. asyik laa blogwalking je.. hari ni baru ada rasa nak update blog.. sebab hari ni gaji kot.. hahaha.. plus tunggakan gaji yang ok laa.. tapi dapat kurang sebab tolak bayaran kuarters.. huhu..

ok.. semalam genap hanna arissa 7 bulan.. bulan ni taktau laa berat naik berapa.. umur sebulan sampai 3 bulan, dapat laa naik sekilo sebulan.. start umur 4 bulan, naik sikit² je.. sebab dah lasak kot.. tapi doktor kata ok.. takde apa masalah.. makan pun ok.. mama perasan, hanna cukup suka makan bubur nasi.. ^_^

kepakaran hanna sekarang nih adalah berguling².. kadang² tak sedar dah sampai bawah meja/kerusi.. buat muka sardin je dia bila dia perasan kita tengok dia.. hehe.. hanna belum merangkak lagi.. lambat sikit.. takpe laa.. as long as hanna sentiasa sihat, it should be ok for mama.. =) alhamdulillah, sepanjang 7 bulan usia hanna, hanna belum pernah demam lagi.. syukur sangat.. maybe antibodi hanna kuat kot walaupun hanna hanya sempat minum susu badan selama 3 bulan sajok.. sekarang hanna fully FM..

minggu ni hanna kat seremban bersama uwan.. mama rinduuuuuuu....

happy 7 months old my dear baby..!!


happy nya dia.. =)

Tuesday, 10 April 2012

tak ada cerita..


selamat petang..

tunggu masa nak balik je nih.. lepas je lunch hour tadik, kepala sakit tetiba.. entah kenapa.. masuk pantry, mujur ada panadol actifast (eh.. camni eh eja dia?) patut kena makan 2 biji.. aku makan sebiji je.. takut nak makan sebab tak pernah makan sebelum nih.. huhu.. now, dah ok sikit..

bos pulak meeting tender board kat KL.. katanya akan balik ke office jugak walaupun lambat.. moga² bos sampai office selepas pukul 5 laa hendaknya.. amin.. haha.. bagus punya PA.. nak balik cepat aje gamaknya..

pagi tadik, salah naik bas.. rugi 50 sen.. haha.. kedekuttt.. ternaik bas yang pergi Kompleks A,B,C,D,E.. punyalah tak tengok skrin kat atas bas tu.. tersedar salah naik bila ternampak bas kat belakang bas yang aku naik tu nombor 963 - Presint 2, KPT bla bla bla.. hahhhh.. cepat² tanya pakcik driver bas tu.. "bas ni pergi Kompleks A eh?.." pakcik driver tu cakap "kompleks.. kompleks..".. adoiyaiiii.. "saya dah salah naik nih..".. "ok..ok.. benti depan tu.." nasib pakcik tu tak angin.. hehe.. nasib jugak aku cepat terperasan.. kalau tak mau aku meround 1 Putrajaya pagi tu.. hehehehe..

minggu ni hanna kat seremban dengan uwan.. so kat rumah tinggal aku dengan hubby je.. sunyi.. =(  oleh itu, nak tepek barang sekeping dua gambar hanna.. layanzzzz...


lately ni suke sangat hanna buat muke camnih.. comel letteww.. huhu..

   
ni lagi satu, pantang kena usik hidung, mesti keluar memek muka camnih..

tersengih manjang je budak nih..

riang hati ye..



  
rindu laa kat awakkkk.. =(

bye..

Monday, 2 April 2012

walker oh walker..


selamat pagi..

usia hanna dah 6 bulan sekarang.. maka dengan itu, mama hanna ini teringin laa tengok anakandanya duduk di dalam walker.. lagi pun senang nak bagi makan plus senang bawak hanna ke dapur, so takde laa risau tinggalkan hanna kat hall sementara kita memasak..

tapiiiiiii.. haaa panjangkan tapinya tu.. abahnya a.k.a hubby tak berapa berkenan anakandanya tu diletakkan dalam walker.. bahaya katanya.. hmm.. bahaya ke? aku dulu pun duduk dalam walker gak.. ok je.. hehehe.. aku pun confuse nak beli ke tak.. secepat kilat aku mintak bantuan hencik google.. meh aku tepekkan kat sini.. kredit to www.babycenter.com.my


Should I buy my baby a baby walker?

Julia Youll answers:


Putting a baby in a walker is like giving a teenager a Ferrari - a dangerous risk. That's why, as of April 2007, Canada has banned the sale of baby walkers.

UK data also suggests that more accidents and injuries happen in babywalkers than with any other form of baby equipment. This is because they give babies extra speed (a baby can reach up to one metre per second in one zoom), extra height and access to multiple hazards.

Most injuries are caused by falls when the baby walker tips and the baby is thrown downstairs or crashes into furniture, heaters or ovens. There is also an increased risk of your baby being burnt by previously inaccessible objects, such as candles and hot cups of tea. Thirdly, it allows her to reach household poisons, such as perfume, mouthwash or alcohol, left at a previously safe level.

Most people believe that when a baby is occupied in his little 'wagon', he is safe and can be left unsupervised for short periods. In reality, extra vigilance is needed when your baby is in a walker and your baby would be safer left on the floor in a hazard-free room. (Read tips on baby-proofing your house.)

Walkers won't help your baby learn to walk and in fact, using one too much may even delay her development slightly. A baby needs to rollcrawlsit and to play on the floor, in order to reach her developmental milestones.

In spite of the worrying statistics, an outright ban on walkers could be unrealistic. Some experts feel they should be designed only for babies over nine months of agewho are already sitting and crawling, and are limited in the speed that they can travel.

If someone suggests a walker for your baby, consider alternatives or, better still, let her exercise on the floor in the good, old-fashioned way. 



so para ibu semua, apa pendapatan anda?


comey je dia duduk dalam tu kan?  *hugs


Wednesday, 28 March 2012

huh..


jangan biarkan hari anda dimusnahkan oleh orang lain.. jangan kau biarkan dirimu bersedih hanya semata² kerana orang yang tidak kau sukai tapi-terpaksarela-buat²-suka-apabila-terpaksa-pergi-kepadanya-atas-urusan-kerja..

haihhh...

tak mauuuuu.. semak je orang macam ni..

go murni go..!!


Monday, 26 March 2012

entah..



selamat petang..

baru je tadi mak aku balik dibawa bersama Nurhanna Arissa nan kecik itu ke Seremban.. sebenarnya semalam lagi mak aku nak balik, tapi sebab kereta buat hal, terpaksalah post phone ke hari ni.. ni pun duk terasa² lagi tangan ni mendukung budak kecik tu yang makin tembam hari demi hari.. hehe.. eh.. apesal mata aku berair? *nangis laa tu.. huwaaa.. takpe.. hari sabtu mama balik ye sayang..

sebenarnya, time tengah menaip ni aku kelaparan.. makan bekpes tadi je.. kengkononnya nak diet la.. haremmmm.. nasi makan jugak.. berat tak turun tapi makin naik.. haha.. balik ni siap terbayang lagi nak goreng telur ngan nugget pehtu makan ngan nasi panas².. ahaksss.. ada sape² terliur tak? muahahaha..

sekarang pukul 4.30.. lagi setengah jam pukul 5.. cerita apa daa.. dak tadika pun tau lagik setengah jam pukul 5 lepas 4.30.. haha.. japgi loceng punch clock bunyi, aku nak zass balik terus.. apa lagi petang ni kena naik bas.. hari nak hujan plak tu.. perut pulak keriang keriot je nih.. jangan ada sesapa duk dekat ngan aku dalam bas nanti dengar bunyi dalam perut aku nih..

ok laa.. sebenarnya aku pun taktau apa motifnya aku menulis ni.. sambil layan perut lapar.. bila dah lapar tu macam² perangai dibuat kan?


atuk belikan pedang lampu² untuk hanna.. tahan  24 jam je.. plastik gambar angry bird  atas tu dah selamat dikoyak dek hanna.. bijak cucu atuk kannnnn.. nasib baik 5 hengget.. tu pun atuk dah urut dada tengok pedang tu terkoyak. kehkeh..

ok bye..


Thursday, 22 March 2012

very excited u'olls.. hehe..


salam khamis..

wahh.. tajuk kemain vass.. taknak kalah.. haha..

lagi 2 hari genap usia hanna 6 bulan.. so dah boleh makan solid food.. yeayyy.. sebenarnya dah berapa hari dah aku try bagi hanna makan nestum.. tapi buat cair² sikit laa.. hanna makan laju je.. kalau bubuh dalam botol sekali dengan susu, kurang sikit.. dah ready laa kot nak makan solid food tu.. hehe..

ingat dalam waktu terdekat ni nak try buat bubur.. tapi tetiap malam ada je perkara nak dibuat.. kawan hubby datang laa, mak mertua datang laa.. tu yang asyik tertangguh je.. dalam fridge dah ready dah kentang dengan carrot.. ikan tenggiri pun dah ada.. tak sabar nak buat.. aku pulak yang excited lebih.. huhu..

sejak belajar makan nestum ni, (beras + soya) hanna dah makin kurang menyusu.. kalau buat mesti tak habis.. baru setengah botol, dia dah tepis tangan kita.. kena main² dengan dia dulu then baru sambung balik.. kang bila dah sejuk, taknak pulak.. memacam ragam sejak dah besar sikit nih.. tu belum dapat kaki lagi tu..

nak tido skang pun makin payah.. kena nangis² dulu baru dia nak tido.. geram betul.. tido manjang je lewat.. takdenye nak tido awal dah.. kengkadang, kita dah menguap² tahan ngantuk, hanna steady lagi cerah biji mata.. haiiii laa anak.. macam².. tapi kalau hanna takde, sunyi.. huhu..


budak yang makin hari makin lasak..

kalau dulu, mandi asyik laa menangis.. tapi sekarang, ya ampunnnn.. galak main air.. satu lagi time nak menyiapkan hanna pakai baju.. adoiiiiii.. susah kemain..  jam tu laa dia nak melasak..

tapi walau apa pun, mama tetap sayang hanna..
luv u hanna busyuk² mama..
^_^


Wednesday, 21 March 2012

Wednesday, 14 March 2012

weekend yang lalu..


weekend lepas kami ke JB menghadiri kenduri kawen sepupu hubby.. itu laa 1st time kami berjalan jauh bersama hanna.. best gak.. (memang laa best sebab aku jadik "mem" kat belakang jaga hanna.. hubby yang penat jadik driver.. kehkeh..)

kami bertolak sabtu pagi dan sampai dalam pukul 1.30 petang.. hanna kejap² tidur, kejap² sedar pastu main² pastu tidur balik.. seronok betul dia duduk dalam kereta..

mungkin sebab hanna satu² nya baby kat sana, so semua nak dukung hanna.. lepas sorang, sorang dukung.. yang hanna pulak redha je walau sape pun ambik..



hanna with along ina..


kenduri besar hari ahad kat Dewan UTM Skudai.. sampai² kat dewan, hanna tidur.. bunyi bising kompang pun tak buat hanna bangun.. hanya terjaga bila kena kacau & cuaca dalam dewan panas..


nampak ke pakai glasses tu bang? ekekekek..  see, hanna terpenyek tido dalam stroller..

lepas jaga, hanna ada meragam sikit.. ingatkan tak puas tidur ke hape.. rupenyeeeee.. hanna MENYAMBAL..!!  hahaha.. mulanya tak perasan.. tapi tetiba bau "masam" menangkap hidung aku.. terus jari telunjuk aku kuis belakang pampers konon² nak check hanna u'uk ke tak.. tak sempat nak tengok, jari aku dah terkena t*** hanna.. adoiiii laa anak.. kat sini jugak ko nak menyambal.. huhu..

masuk toilet nak cuci, bukak² baju tengok seluar hanna dah habis kena t***..  suruh hubby pergi kat kereta ambilkan baju spare.. patut laa hanna meragam.. tak selesa rupanya.. nasib laa dress hanna tak kena sekali.. bila berdirikan hanna kat dalam sinki, amboiii kemain lagi dia tergelak² depan cermin toilet tu.. lega laa kot.. bertuah punya anak.. terus mandikan sekali..


masa nih tak perasan lagi hanna u'uk..

barisan pelakon keluarga wanita..

dalam pukul 3 petang, kami bertolak balik ke Putrajaya.. tapi sebelum tu, haruslah menyinggah ke sana sini dulu.. almaklum berada di perantauan.. nak tengok tempat orang macam mana kannnn.. tak kemana pun.. singgah tepi pantai sajok tengok Singapore dari kejauhan.. kempunan nak ke JPO.. gambar?? nan hado.. hehehe..

sebelum balik, kami bergambar dulu.buat pertama kalinya.. taraaaa....


kellassss muka pucat + berkilat.. panas cek oiiiiiii..

selamat pengantin baru aliya & saifuddin..
ok bye..