Thursday, 22 November 2012

tonsilku.... oh.. oh..

hello *buat muncung itik

harini dah hari khamis.. bos tak ada seminggu outstation keluar negara.. so dapat rileks sikit.. hehe.. tapi yang tak bestnya aku dah 4 hari dah kena sakit tekak.. ingatkan sakit tekak nak demam or batuk.. tapi takde pun.. bila tengok kat cermin ambil buka mulut besar², dapat la tengok tonsil ni membengkak.. macam ada bintik putih kat tonsil tu.. doktor pun kata "bengkak sangat ni puan.." taktau laa kenapa.. memula pergi klinik private, tak jalan jugak ubatnya.. mahal lak tu.. sabar jelah..

so harini dah tak tahan sangat, hubby ajak pergi klinik kesihatan di Presint 3, Putrajaya.. tak tunggu lama pun sebab orang tak ramai.. doktor pun best.. kata doktor, tonsilku bengkak sangat².. hairannya, aku tak demam, batuk atau selsema.. cuma nak makan, minum & telan liur sangatlah menyeksakan.. macam telan blade ok.. tak pernah kena macam ni.. bukan sakit tekak macam biasa kena tu.. macam ada pasir kat tekak.. noooo.. ini memang sakit real punya.. huhu..

kata doktor tu lagi, dia suruh makan antibiotik sampai habis selama 5 hari dulu.. kalau tak ok jugak, dia suruh datang balik & refer ke ENT, Hospital Putrajaya.. and the best thing isssss.. possibilities untuk operation buang the tonsil sangat laaaaaa tinggi.. uhuhuhuhu.. aku tanya doktor, ada effect tak kalau kita buang tonsil tu? katanya takde.. adoiiii.. dilema hokeeee.. bab² operate ni sangat laaa buat aku kecut perut..

doktor hanya bagi ubat susut berat bengkak, antibiotik & pain killer atau bahasa mudahnya paracetamol atau nak lagi senang PANADOL.. kat plastik paracetamol tu tertulis ubat demam.. huhu.. mana la tau kot² demam.. tapi alhamdulillah, aku tak demam.. so sekarang ni kena makan antibiotik & ubat surut bengkak dulu.. tengok camner.. kalau tak elok jugakkkkkk.. huhuhuhu.. kena laa kannnn.. nauzubillah..

doakan saya yee.. *nangis

2 comments:

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...


seram plak dengar nak kene operation.. semoga sembuh la yer..tak perlu operate..

cube carik alternatif lain untuk ubatkan tonsil tu..

mama hanna said...

tu laa yana.. risau gak ni..
still sakit lagi walaupun dah makan ubat..