Monday, 28 May 2012

baju kurung baby..

selamat petang..

hari sabtu lepas jalan² cari kain untuk buat baju raya dengan CT  kat Masjid India.. keluar masuk, keluar masuk kedai, akhirnya dapat laa 3 pasang kain.. sepasang untuk mak aku.. siti plak 2 pasang.. siti berkenan dekat 1 kain kaler ungu tapi apakan daya, tak cukup pulak kain tu.. hot sungguh kot.. hehe.. takpa.. pi beli lain naaa.. heheheh.. gambar? tak payah laa.. nyampah korang tengok nanti.. awwwww...

lepas dapat kain, pi Sogo pulak.. baby department buat sales.. ok laa.. grab dress Baby Kiko sepasang, 2 helai stokin dengan 3 helai panties untuk hanna.. total RM54++.. ok laa kan..

raya dah tak lama lagi je kan? motif tanya pasal raya? padahal puasa ganti pun tak lagi nih.. hadoi laaa.. huhu.. sekarang tengah cari baju kurung untuk baby.. nak buat sekali rasa cam leceh je.. baik beli ready made.. try gak cari online, tapi semuanya sold out.. hmmm...

ada siapa² yang tahu kat mana nak cari baju kurung cantik² untuk baby?


Tuesday, 15 May 2012

demam..

salam selasa..

dah 2 hari aku masuk opis semula lepas 5 hari bercuti sakan.. yeahhh.. sakan menjaga 3 orang yang kedemaman.. haha.. sebenarnya cuti 3 hari je.. campur sabtu ahad, jadilah 5 hari..

last week, dalam hari isnin, mak aku ada call bagitau yang hanna macam nak demam.. badan start panas & hidung dah start berair.. so, mak aku demah jelah dengan tuala basah.. aku dah agak dah, memang hanna nak demam.. maybe berjangkit dengan sepupunya Arman yang baru balik dari London.. Arman batuk² agak teruk jugak.. especially bila dia main² dengan hanna, then batuk pulak depan muka hanna.. memang sah laa..

ni first time hanna demam.. sebelum ni tak pernah pun.. mulanya hidungnya berair.. lepas tu batuk pulak & terus bawak ke demam.. badan jadi panas.. lagi² bila malam.. mak bawak ke klinik 2 kali sebab badan hanna panas sangat.. so, hari rabu lepas, bila mak call pagi tu kata itu kali kedua dia bawak hanna ke klinik, plus mak ngan ayah pun demam jugak, so aku pun jadi tak sedap hati.. terus cakap kat boss nak balik tengahari tu.. alhamdulillah, boss izinkan.. lepas siapkan kerja atas meja, dalam pukul 12 tengahari camtu, terus call hubby jemput balik..

aku balik ke seremban petang tu jugak.. sampai² je, terus dukung hanna.. badan hanna memang panas walaupun tengok hanna macam ok je duk gelak².. tapi dalam gelak² tu. ada gak dia merengek.. badan tak sedap laa tu.. maka dengan itu, duduk laa aku menjaga 3 orang yang demam di rumah.. hubby balik putrajaya malam tu jugak sebab esok kerja..

malam tu, seperti yang dijangka, badan hanna bertambah panas.. aku dalam mengantuk² tu, gagahkan jugak topang mata demah badan hanna dengan tuala basah.. tidur hanna memang lena.. tapi aku tetap takut sebab suhu badan hanna tak turun pun.. takut aku jadi apa².. nauzubillah..

alhamdulillah, lepas 2 hari hanna dah ok sikit.. badan pun tak panas lagi.. sekarang hanya tinggal batuk je.. kuat jugak bunyi batuk tu.. selesema dah ok.. mak dengan ayah pun dah baik demam.. aku pulak yang dapat demam.. huhu.. sabtu lepas, aku memang dah tak larat.. mak bagi aku makan Piritone (camne eh eja dia? aku pun tak sure.. huhu..) ha kauuu.. pengsan terus tak sedar².. demam dah ok.. tinggal selesema sampai hari ni tak ok lagi..

dalam pada demam tu, sempat lagi laa pergi kenduri cukur jambul Nur Airis Nadhira.. hehe.. dapatlah hanna jumpa kawan² dia, si Airis dengan Wafiy.. hehe..

ok, stop karangan demam ni.. ni pun curi² menaip sambil buat kerja.. hehe.. ok.. jumpa lagi..
=)

Thursday, 3 May 2012

sembelit


haiii..

hari ni lambat masuk opis sebab dari seremban.. malam semalam, mak call bagitau hanna menangis² sebab sembelit.. t***nya keras.. keluar seketul je.. tapi kecik laa.. so sebagai mama yang mithali, aku & hubby terus laa lari ke seremban malam tu jugak.. mak kata nak bawak pergi klinik tapi bukan paeds laa sebab dah tutup.. so pergi klinik biasa..

doktor bagi ubat yang masuk dalam punggung tu.. bila dah masukkan, terus meluncur keluar.. ok laa.. nampak hanna macam lega sikit.. kesian anak mama.. sembelit pulak.. air putih banyak jugak bagi.. nak kata susu jadi punca, taktau laa.. sebabnya susu cap tu bukan baru tukar.. dah beberapa minggu dah.. ok je.. taktau kenapa.. harap hanna tak sembelit lagi lepas ni.. risau mama tau..

macam mana eh nak elakkan sembelit nih?


Wednesday, 2 May 2012

korang rasa tak?


haiiii..
selamat hari rabu.. cewah.. mentang² 4 hari cuti so feeling² hari ni Isnin laa.. patutnya hari ni boleh je buat Wordless Wednesday.. gambar pun ada dalam phone tapi lupa bawak cable.. so esok jelah buat Wordless Wednesday.. eh, esok dah jadi Tantalizing Thursday laa kan.. haha..

ok.. berhenti gelak.. back on track.. korang perasan tak sekarang ni cuaca panas sangat? tak kira laa siang ke malam.. hujan turun pun sikit² je tapi still panas lagi.. area Putrajaya memang susah nak hujan.. tempat lain dah ram-rum ram-rum guruh berdentum dengan hujan lebat amat, tapi putrajaya hujan gerimis je.. hadoii.. panas tau..

kat rumah memang berpeluh².. padahal baru je sudah mandi.. kejap dah berpeluh balik.. kipas kat hall memang non stop laa.. nak bukak full speed takut pulak.. mula laa kepala aku ni ligat berfikir, buatnya-kipas-ni-tercabut-pastu-kena-kepala-orang.. hahaha.. maklumlah imaginasi aku kan tinggi.. hehe.. so kipas paling tinggi pun speed aku bukak 3 je.. dasat tak aku? hahahahaha..

tapi serius.. kadang² bila panas sangat, sebelum tidur, aku mandi lagi sekali.. sebab tak selesa badan berlengas.. so bila mandi sejuk sikit + senang lelap.. selimut pun aku buat syarat je sekarang.. memang tak pakai langsung laa.. hanna pun tidur berpeluh².. basah belakang baju dia.. lepas tu tergaru² kepala.. dengan rambut lebat dia tu kesian pulak aku tengok.. sudahnya, apa aku buat is pakaikan hanna headband waktu tidur.. bukan apa, nak prevent rambut lebat dia tu dari jatuh ke dahi sebab bila dah jatuh ke dahi, hanna akan tergaru² dahi then mulalah tumbuh rashes.. habis merah².. tak cun tauuuu.. huhu..

rasa macam nak pasang air cond pun ada..



err.. my dear hubby, ada harapan kah??

0_*