Wednesday, 15 December 2010

malam berinai ~ 3 Disember 2010 ~

susah betul nak update pasal malam berinai nih.. gambar takde lah, internet buat hal lah, broadband lembab lah.. huhhhh.. dugaan betul.. tapi tak apa.. berbekalkan gambar yang sikit nih, saya try cerita sikit² eh..

malam berinai bermula lepas solat Isyak.. sebelum tu sesi bertukar persalinan iaitu baju india (tak ingat apa nama baju tu), cheong sam & gaun putih.. tapi persalinan ni semua memerlukan saya untuk tidak bertudung so saya skip lah part ni eh.. hehehe..

kami memakai baju songket berwarna hijau daun.. baju songket ni tak termasuk dalam pakej yang saya ambil dari butik pengantin.. sebab saya dah tukarkan baju malam berinai kepada baju bertandang.. bukan apa, malas nak fikir² mana nak cari baju untuk majlis bertandang nanti.. nak mintak mak mertua carikan, nanti tak berkenan pulak.. so baju untuk malam berinai ni kami ambil dari uwanku saja.. maklum la sebelum ni uwanku adalah mak andam cuma sekarang dah kurang sikit.. baju songket tu pun masih nampak baru sebab aku adalah orang kedua yang memakainya.. sebelum ni sepupuku yang merasmikan songket hijau tu tahun 2008..

habis bersiap, kami diarak keluar menaiki tandu.. tandu ni dibuat dari buluh.. agak berat juga.. nasib lah kami nih kecil saja.. hahaha.. keliling tandu diletakkan lilin merah & juga bunga telur terpakai.. orang dulu² kalau naik tandu ni selalunya bersanggul lintang di atas kepala.. tapi saya tak mahulah.. hehehe.. takut kepala teleng atas tandu tu nanti.. =P  berat juga sanggul tu.. mula² macam tak mahu naik tandu tu.. tapi sebab tu hajat mak, maka saya ikut saja.. takut juga tapi bila start diarak, best pulak.. hahaha.. tapi macam kesian pulak tengok orang² yang mengusung tandu tu.. yang mengusung pun bukan orang lain.. pakcik² ku dan juga sepupu² ku saja.. time ni lah nak kenakan saudara sendiri.. muehehehe...


best tau naik tandu nih.. rasa taknak turun.. hehehe..

kami diarak tak lah jauh sangat.. sebab kesiankan tukang usung tandu tu.. berat.. hehehe.. gayat juga mulanya lagi² hubby yang tak pernah tengok acara macam nih di tempatnya.. selepas kami "diturunkan" dari tandu, semasa berjalan menuju pelamin, bunga api pula dimainkan.. punya lah lama ayahku menyimpan bunga api tu.. sejak dari bulan puasa lagi.. takut juga kalau² masuk angin ke.. tiba masanya nanti tak keluar pula apinya.. tapi alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.. tapi sayang, tak ada pula gambar bunga api.. huhu..

selesai saja bunga api dimainkan, kami terus ke pelamin.. group dikir rebana pula sampai.. dah macam dondang sayang pun ada.. hehe.. serentak itu, tarian piring dimainkan.. tarian piring ni pun syok juga.. dimainkan dengan cincin yang disarungkan di hujung jari diketuk ke piring & menari lah dengan tangan mengikut irama dari dikir rebana tu.. hehehe..


tarian piring di hadapan pengantin..

majlis berinai selesai dalam pukul 11 tak silap.. habis acara malam berinai, masing² nak berkaraoke.. tak ketinggalan bapak mertuaku yang memang sporting habis turut sama menyanyi.. tapi lagu 60an laa.. 2 lagu lagi.. kelassss.. hehehe.. hubby pun menyanyi sama dengan baju pengantin.. boleh kata menyanyi sampai lebam laa.. mana taknya semua jiran² sekeliling rumah lewat tidur.. semuanya pakat duduk bawah khemah borak² sambil minum² & sambil berkaraoke.. padanlah esoknya hujan.. erkkk... haaa.. part hari bersanding saya sambung kemudian eh.. pagi hari bersanding hujan gerimis tau.. kesan karaoke malam sebelumnya la tu.. huhuhu..

tungguuuuuu..


lepas habis majlis.. suke.. =)

4 comments:

h e r n y z a r said...

the unique malam berinai.. sgt kagum menyaksikan wlpn hny sekadar gmbr.. ingatkan Indian and Chiness and di bandung (Indonesian) jep yg buat.. hehee. kat sini (Malaysia) ni pestime dpt tau and tengok.. tp lam gmbr je.. best la wedding murni.. share la picture lg.. XOXO~!

sk said...

murni..

congrats tau on ur wedding. nak gambar byk2 lg plis.. ;)

anyway, sy browse website 'homemade swweet treats' n ternampak murni komen kt situ. tempah fondant kek kat dia eh? okay tak? sy plan nk tempah fondant mini cake n fruit tartlets kat dia utk hantaran.. :D

kucincomey said...

sarah : gambar byk yg lum update lg.. ni pun OP bagi sket je dulu.. dah siap nti kite letak lagi.. hehehe..

kt kampung mak selalu wat acara camtu.. =)

SK : TQ sk.. sori eh yg pasal map tu..

btw, yup saye tempah kek kat situ.. boleh tahan laa.. die nye tartlets (blueberry cheese tart) mmg mabeless.. siyes.. saye mmg suggest tempah kat situ.. =)

dd dudu said...

wahhh sangat meriah arrr ^_^