Friday, 17 June 2011

26 weeks.. =)

ya ampunnn.. lama sudah tak update blog nih.. makin malas rasanya.. hehehe..

setelah lama tak update blog, hari ni aku kembali.. cerita lagi pasal pregnancy.. alhamdulillah kandunganku dah pun mencecah usia 6 bulan.. dah masuk trimester kedua.. perut pun dah menonjol & kulit perut pun dah mula pecah sikit²..  baru terhegeh² sapu minyak Bio Oil.. huhu..

Rabu lepas aku buat check up di klinik.. so far ok.. tapi darahku cair lagi.. huhu.. nurse tanya aku makan ubat yang dia bagi tak? (iron).. aku cakap makan.. mungkin pola pemakanan aku tak betul kot sekarang ni.. tak rajin nak makan sayur macam selalu.. banyak makan makanan rapu je.. nurse kata lagi mungkin sebab baby kat dalam dah makin besar so baby tarik sikit zat tu dari aku.. huhuhu.. tapi takpelah.. seraplah baby, asalkan awak sihat dan membesar dengan baik dah cukup gembira bagi mummy.. =)

so nurse cadangkan aku beli ubat "Iberet Folic" kat farmasi.. kata nurse lagi, kalau makan ubat ni, boleh skip lain² vitamin sebab semua zat dah cukup dalam ubat tu.. tengoklah nanti macam mana..

masa check perut, nurse tanya lagi, baby girl ke boy? aku pun taktau sebab tak pergi scan lagi.. nurse tu beriya² suruh aku pergi scan.. dia pulak yang terlebih excited.. hahaha.. so lepas habis check up, kami pergi private clinic untuk scan gender baby.. dah dapat keputusan, tapi nanti aku cerita lain eh.. hehe.. hari yang sama aku kena inject Tetanus untuk pertama kalinya.. masa cucuk tu tak laa sakit.. tapi bila ubat tu start masuk dalam badan, hahhhh.. baru terasa sakit.. terus jadi kebas & lenguh² tangan.. patut laa sebelum tu nurse ada tanya, buat kerja tangan kiri ke kanan.. sebab tu laa kot.. sampai ke malam tangan lenguh.. kata nurse mungkin dalam masa 3 hari baru ok..

lepas ni kena buat check up setiap 2 minggu sekali pulak sebab nak masuk 7 bulan.. so check up seterusnya adalah pada 29 Jun 2011.. minggu ke 28 aku kena minum air gula lagi gara² berat badanku naik sampai 3kg..!! hambikkk.. berat sekarang adalah 59.5kg & nurse kata 29 Jun nanti, berat mesti naik sampai 60.5kg saja.. hadehhh.. kalau tak, mungkin akan refer terus pada doktor.. takut ada masalah lain pulak.. aku rasa mungkin sebab vitamin B Complex yang aku makan tu menambahkan selera makan aku & itulah punca berat badan aku naik mendadak.. so lepas ni aku nak skip makan vitamin B Complex tu.. huhu..

eh.. tetiba mata mengantuk pulak.. lelap kejap..
chaooo..

2 comments:

dd dudu said...

huhu kucin.. kite pun naik mendadak mendadak gak.. 3kg 3kg.. nex checkup klu 3kg gak, kene pemeriksaan airgula wuwuw nangesss

kucincomey said...

huhuhu.. yeke.. sesame laa kite eh.. =)