Wednesday, 7 July 2010

macam² hal laa..

lame betul aku tak menulis.. huhuhu.. dalam pada tu banyak juga hal yang terjadi.. tapi rasa malas pulak nak menulis.. hehehe.. aku cerita satu² eh..

kisah aku hilang cincin risik.. hari jumaat petang (lepas habis lunch hour).. kebetulan audit 5S nak datang.. so aku kemaskan bilik ex bos aku.. paper² tender board bos banyak juga yang tak digunakan lagi.. so daripada terbiar lebih baik aku shred.. aku kumpulkan semua.. adalah 1 troli.. so perlahan² aku shred kertas² tu..

nak dijadikan cerita, hari tu aku pakai cincin risik.. selalunya cincin risik ni aku tak pakai.. just simpan kat rumah saja sebab cincin tunang aku pakai kat jari belah kanan.. cincin risik kalau pakai sebelah kiri jari memang longgar.. tapi hari tu aku teringin sangat nak pakai cincin tu.. so aku pakailah.. time shred kertas tu, aku perasan yang cincin tu hampir² nak tertanggal.. tapi aku betulkan balik pada kedudukannya kat jari kiri aku.. banyak kali jugalah especially time aku pindahkan sisa² kertas dari tong shredder ke plastik hitam besar tu.. aku teruskan shred sampai habis..

lepas habis shred, aku hantar fail ke bilik bos besar di tingkat 4 & 5.. buat macam biasa saja.. hanya sedar apabila jam pukul 4.45 petang.. time nih aku nak ambil wuduk untuk solat asar.. selalunya sebelum ke bilik air, aku mesti tanggalkan jam dan cincin aku kat bilik aku.. time aku tanggalkan cincin tunang tu baru aku perasan cincin risik aku hilang..!!.. aku start gelabah.. ingat² balik aku pergi mana lepas shred kertas.. aku naik semula ke tingkat 4 & 5.. mata melilau ke lantai mencari.. tak ada!!..

teringat pula time shred kertas tadi, cincin macam nak tertanggal.. so aku ambil balik plastik hitam bekas sisa kertas yang aku shred tadi.. ada 2 plastik besar ok..!! aku tarik kedua² plastik besar tu & bawa masuk ke bilik bos.. mujurlah bos baru tak masuk lagi.. hehehe.. officemate yang lain semua pelik tengok aku menarik plastik² tu.. aku buat bodoh je sebab tak ada masa nak berbual².. kat kepala hanya nak jumpa balik cincin tu saja..

aku tonggengkan sisa kertas tu dalam bilik bos.. cuak weii.. jam pulak ada 5 minit lagi nak pukul 5.. aku memang tak boleh balik lambat.. bas memang cepat.. sampai habis sisa kertas tu aku cari still tak jumpa.. aku teruskan mencari di balik sisa kertas tu sampailah jam pukul 5.05 petang.. tak jumpa juga.. tak apa.. baru plastik pertama.. hari isnin nanti sambung balik cari.. aku kaut sisa kertas tu masukkan balik dalam plastik..

terus terang aku katakan, aku tak risau sangat.. cuma rasa tak syok laa sebab cincin dah hilang 1.. aku teruskan weekend macam biasa dan bila tiba hari isnin aku start cari semula.. oh ya.. aku tak cakap pun dengan tunangku pasal kehilangan cincin tu.. takut dia marah.. huhuhu.. tapi isnin pagi tu rasa macam tergerak hati nak beritahu dia.. tak nak call cuma mesej saja.. respondnya ok.. nasib tunangku tak marah.. cuma katanya "sedih laa..".. adehhhh..

sesampai di office, aku teruskan misi mencari.. kali ini plastik kedua pulak.. sambil mencari mulut terkumat kamit berselawat.. kalau tak jumpa juga nak buat macam mana.. tawakal saja.. masa mencari, tunangku mesej lagi.. katanya..

"da slamat la toh.. cleaner da amek dulu da la.. da laa nk wat mcm mana? da nak ilang.. jgn awk yg ilang sudah la.."

boleh macam tu eh? memang laa dia tak marah tapi macam tak syok.. cincin tunang ada, cincin risik pulak hilang.. tak best laa.. aku teruskan mencari tanpa hiraukan mesej tu.. macam tak percaya tiba² aku nampak 1 benda kecil warna emas.. betul² atas timbunan sisa² kertas tu.. elok terletak.. plastik sampah yang kedua ni lebih besar sedikit.. tak daya aku nak tonggengkan semua.. so aku keluarkan sikit².. melompat aku lepas tarik cincin tu.. patut laa aku tak risau sangat.. rupanya ada dalam plastik hitam tu.. tertanggal masa aku pindahkan sisa kertas dari tong shredder ke plastik hitam tu.. terus aku call tunangku dan beritahu.. gelak saja dia..

alhamdulillah.. sayang juga cincin tu sebab cincin tu cincin berbatu walaupun hanya cincin risik.. so sekarang ni aku memang tak pakai lagi.. simpan kat rumah saja.. takut mau pakai lagi.. hehehe..

2 comments:

~ ReD ~ said...

hehehe...seb bek jumpa..:D

latest entry : Review Filem The Back-up Plan

kucincomey said...

hahaha.. tu laa.. bile tgk bekas cincin risik tu kosong, sedey plaks.. huhuhu..