Friday, 28 October 2011

pengalaman itu..

lamanya tak menulis.. hehehe.. agak bz sekarang menguruskan anak dara kecik tu.. alhamdulillah, hari ni baby hanna dah sebulan 5 hari.. badan pun dah tembam sikit.. kuat juga menyusu tapi banyak main².. kejap² tengok keliling dulu, pastu sambung balik menyusu.. lagak macam budak besar.. huhu.. tak sangka, kejap saja membesar..

ok, hari ni nak cerita pasal pengalaman bersalin hari tu.. walaupun dah sebulan, tapi masih rasa macam baru semalam..

kronologi kelahiran anakku, hanna ^_^

22 September 2011
  • 10am  :  Daftar masuk wad Hospital Putrajaya.. tapi wad penuh.. disuruh balik oleh staff lepas bagi nombor telefon..
  • 6.15pm  :  Ke hospital semula.. dah ada katil tapi pihak hospital tak call pun.. ayah yang call tanya katil, baru dapat..
23 September 2011
  • 7am  :  Doktor check bukaan & masukkan ubat untuk bukak jalan.. bukaan masih 0..
  • 1.30pm  :  Sekali lagi doktor check bukaan.. ubat masih ada & tidak menyerap.. doktor masukkan ubat baru..
  • 2pm  :  Start rasa sakit (sakit sebab diseluk.. Allah saja yang tahu betapa sakitnya.. huhu..).. masa ni menangis sebab sakit sangat.. hubby teman kat wad sampai terlelap..
  • 6pm  :  Tetiba rasa benda panas mengalir dari bawah.. air ketuban dah pecah.. kejutkan hubby & hubby cepat² panggil mak.. patutnya panggil nurse.. kihkihkih.. panik laa tu.. katil basah koooo.. doktor datang check bukaan lagi sekali & bukaan baru 2cm.. adehhh.. nurse masukkan ubat untuk buang air besar.. lepas ke toilet, nurse suruh duduk atas wheelchair untuk ke labour room tapi labour room penuh.. so, rehat dululah.. heheh..
  • 7.20pm  :  Ditolak ke labour room.. nurse suruh bawak air selusuh sekali tapi takleh minum lagi sampai laa bukaan dah 8cm baru boleh minum.. baju baby pun bawak sekali.. tapi lupa nak bawak minyak baby.. huhu.. masa nih contraction dah mula terasa.. nurse terus buat CTG untuk pantau jantung baby.. hubby teman kat labour room.. sebab bosan, saya & hubby tidur.. hubby tidur atas kerusi..
24 September 2011
  • 12am  :  Tetiba rasa nak terkencing.. mintak hubby panggilkan nurse untuk tanggalkan alat CTG tu.. tapi nurse tak bagi pergi toilet so dia pasang drip kat bawah.. prffftttt.. contraction makin kerap tapi tak ingat bacaannya.. nurse suruh mengiring ke kiri, bila contraction datang, sakit sangat kat lowerback terpaksa mintak husband urutkan.. mata pun mengantuk.. kesian hubby mengantuk + sejuk pastu kena urut saya lagi.. luv u very strong laa hubby.. huhuhuhu.. =)
  • 3.15am  :  Doktor datang untuk check bukaan.. baru 6cm je.. hmmm.. doktor pun start bagi penerangan.. katanya walaupun bacaan jantung baby cantik, tapi doktor takut baby lemas sebab lama sangat tunggu.. kalau tunggu sampai pukul 6 pagi pun, bukaan masih tak sampai 10cm.. maknanya bukaan sangat lambat.. so doktor ambil keputusan untuk operate.. hubby macam tergamam sekejap.. tapi, demi keselamatan isteri tercinta (wakakakaka) hubby terpaksa setuju.. saya ditolak ke OT..
  • 3.35am  :  Dalam OT sangatlah sejuk sampai menggigil² badan & tangan waktu operation dijalankan.. doktor bius separuh badan dari pinggang sampai ke kaki.. sebelum bius, saya mintak doktor hold kejap sebab contraction masih terasa.. memang kelakar masa tu tapi doktor tu sangat baik & memahami.. mata memang mengantuk, tapi doktor keep tanya nombor IC saya.. taktau kenapa.. tiba² saya dengar suara baby menangis tapi dah jauh.. rupanya nurse bawak baby jumpa hubby & mak & ayah untuk diazankan.. lepas tu, nurse bawak baby masuk OT semula & terus ciumkan baby di pipi kiri saya sambil cakap "awak dapat baby girl tauuu..".. dengan itu, lahirlah puteri sulung saya, Nurhanna Arissa.. alhamdulllah.. terima kasih Ya Allah.. =)
hmmm.. ini baru cerita kelahiran.. ada lagi kisahnya tapi nanti dululah.. saya cerita kemudian..
=)


Little Hanna : 2 hari..

4 comments:

♥z@z@♥ said...

wuaaa czer ke..takuit..ku lebih rela bersalin normal..huhu

kucincomey said...

zaza : nak gak bersalin normal tp tak kesampaian.. huhu.. =(

.:Mama Dhia:. said...

lambat jugak bukaan ek..tak pe la, normal or ceaser..yg penting baby & ibu selamat..alhamdulillah..

kucincomey said...

yana : mmg lambat walaupun dah masuk ubat.. yg penting keselamatan baby.. =)