Friday, 25 February 2011

kembali lagi..

aduhh...

semakin malas mau update blog.. hari² asyik blogwalking je.. tengok² blog kawan², blog sendiri terabai.. huhu.. penat makin terasa.. balik kerja terus melepek.. masak? dah lama tak masak.. tak larat.. huhu..

ok, alhamdulillah.. hari ini genap 8 minggu kandunganku.. semuanya berjalan dengan baik & aku still tak ada muntah² lagi.. cuma loya sikit saja.. oh ya.. minggu ke 6 & ke 7 lalu, aku ada sikit bleeding.. cepat² ke klinik untuk check.. bleeding kali pertama, waktu di rumah mak di Seremban.. waktu ni sebenarnya tak ada apa.. cuma ada spot coklat sikit saja.. tapi sebab gabra lebih, maka aku terus ke Rekha Klinik Pakar Wanita di Seremban.. bila scan, doktor kata baby ok.. takda apa².. cuma doktor kata kandunganku tak tele dengan tarikh period.. katanya mungkin period aku tak betul..

minggu ke 7 pun aku ada bleeding jugak..  kali ini, takutlah juga sebab spot yang keluar lebih besar.. esoknya hubby bawa aku ke Poliklinik Umra di Seksyen 13, Shah Alam.. serius doktornya lembut gila.. friendly sangat².. sampai kena inject kat punggung pun aku tak rasa takut.. hehe.. ok, aku kena inject untuk kuatkan rahim di samping doktor bagi ubat Duphaston.. makan ubat ni 2 kali sehari juga untuk kuatkan rahim & untuk tahan dari bleeding lagi.. scan baby pun ok.. baby sihat.. alhamdulillah..

semalam sekali lagi aku ke Poliklinik Umra.. minggu sebelum tu doktor kata, aku perlu diinject setiap minggu sehinggalah kandungan berusia 12 minggu.. tapi semalam doktor kata tak perlu inject lagi sebab tengok aku pun dah ok & tak ada bleeding lagi.. cuma nasihatnya jangan buat kerja berat & WAJIB minum SUSU..!!.. huwaaa.. tak sukeeeee.. tapi baby nye pasal, mummy cuba ok.. =)

perubahan² yang aku alami sekarang..
  • cepat penat.. walau hanya cuma berdiri, cepat je mengah..
  • senang tertidur.. kalau dulu kat opis, susah nak rasa mengantuk.. sekarang, mata layu je.. malam pulak, pukul 9 dah lelap.. hubby pun sama naik tidur awal.. boring agaknya sorang².. hikhikhik..
  • ada certain bau yang aku tak tahan.. bau masak² antaranya.. perfume pun aku tak pakai dah sekarang..
  • dahaga tiap masa.. orang kata dehydrated eh? sekarang ni, tiap² hari mesti habis 1 botol air panjang.. dulu, setengah botol pun payah..
  • tak lalu makan.. kalau tunjuk KFC depan aku pun, aku tak lalu.. dulu akulah hantu.. sekarang?? adehhh.. tapi badan naik gak.. huhu..
  • kandungan baru 8 minggu, tapi kain baju kurungku tak boleh nak zip penuh dah.. kena zip separuh je.. hope tak terlucut depan orang.. hehehe..
  • mengidam? belum lagi kottt.. takat ni belum lagi.. cuma minggu lepas, terbayang kuey tiow goreng yang halus²tu.. (yg selalu orang buat sup tuuu..) tapi tak jumpa pulak.. tetiba je keluar dari mulut, kalau dapat makan laksam, sedap jugak ni.. alhamdulillah, dapat.. hehe..
apa lagi eh? buat masa ni, tu jelah.. ada apa² nti aku update..
adios amigosss..
=)

5 comments:

dd dudu said...

wahh byk info

take care yeee kucincomey

kucincomey said...

dd : hehe.. TQ dd.. =)

.:mama dhia:. said...

awal2 dah ade dugaan ek (bleeding).. semoga mommy dan baby sihat2 selalu..
org kate awal2 pregnan mmg x selera, rase loya2..nanti lame2 ok..tambah selera mungkin..hehehe..all d best..

*alhamdulillah, mase ngandungkan dhia x de loya n alahan..

kucincomey said...

yana : tu laa.. takut gak.. tp skang ni, alhamdulillah, ok dah..

takat ni muntah ngan alahan takde.. cuma rasa loya je.. TQ ya.. =)

♥z@z@♥ said...

yg penting jage kesihatan dan diri k..jgn lasak²