Friday, 11 February 2011

hanya mampu tersenyum PART2..

tak sangka..!!

itu perasaan pertama yang keluar di kepalaku apabila membuat ujian UPT di rumah beberapa hari lalu.. seriously, aku memang tak tahu langsung yang aku mengandung.. sungguh.. sehinggalah kami sekeluarga bercuti di kampung hubby di Baling, Kedah cuti CNY lalu.. aku rasakan yang perutku buncit lain macam.. buncit yang keterlaluan..

beberapa hari sebelum ke Kedah, aku "period".. tak banyak hanya kesan tompokan kecil saja.. bila malam, tak ada pulak.. keesokan harinya hanya kesan calit² saja.. hari ketiga & seterusnya langsung tak ada.. mulanya marah juga.. buat penat je pakai pad, tapi tak ada kesan darah pun.. aku just assume itu period sebab pernah juga sebelum ini, aku hanya datang period cuma 3 hari saja.. so, period laa barangkali..

ramai juga yang perasan perutku agak buncit.. hinggakan sepupu hubby pun ada bertanya "Murni dah ada ke?.." jawapan lurus aku hanya "eh, belum lagi..".. masa makan mee udang di Pulau Sayak, kebetulan kami bertembung dengan adik bapa mertuaku.. datang makan mee udang juga sekeluarga.. anak perempuannya sedang mengandung lebih kurang 2 atau 3 bulan.. nampak jugalah perutnya.. isteri kepada adik bapa mertuaku bertanya pada mak mertuaku, kalau² kami juga "dah ada isi".. mak mertuaku dengan berseloroh jawab "belum lagi.. baru ketat baju ja..".. huhu.. aku pun turut sama gelak.. lepas makan, aku & hubby siap berjalan² tepi pantai sambil panjat batu² tajam.. hubby pun ada juga memancing.. sekali je dapat ikan.. yalah, masa tu mana tau yang aku mengandung..

oh.. lupa.. aku tak ada simptom² orang mengandung.. aku tak muntah.. loya pun tak ada.. tak macam wanita mengandung yang lain.. sebab itu aku tak syak langsung.. cuma ada rasa sakit pada bahagian ari².. takut juga kalau ada penyakit lain.. tapi aku just buat taktau saja..

kami sampai di Puchong (rumah kami) hari Ahad dari Kedah.. seingat aku, secara tiba² aku jadi rindu pada rumahku di Seremban.. rindu menggila..!! sampai tiba² aku menangis teresak².. aku ajak hubby tapi hubby tak mau sebab mak & ayahku baru saja pulang ke Seremban pagi tu.. (mak & ayahku pun ikut juga ke Kedah) so hubby tak mau kacau mak & ayahku.. so menangis la aku sampai ke petang.. bengkak jugak laa mata.. oleh sebab tak tahan, aku call ayahku.. mengadu yang aku teringin sangat nak balik tapi hubby tak mau.. hinggakan aku suruh hubby hantar aku ke stesen komuter.. biar aku naik train saja kalau dia tak mau balik.. hubby still tak mau jugak.. bila dengar aku teresak² macam tu, ayah & mak terus datang ke Puchong petang tu jugak.. terharu sangat.. sudahnya aku tak dapat juga balik ke Seremban.. =(

hari Isnin, aku still merajuk dengan hubby.. dalam kereta pun senyap saja.. petang lepas balik kerja, hubby kata tak perlu masak laa sebab tak sempat.. dah lapar sangat.. so kami menuju ke gerai yang selalu kami singgah untuk makan.. guess what? aku jatuh.. jatuh sebab terpijak akar pokok besar.. luka di jari kiri.. masa jatuh tiba² terlintas di kepala, "eh, kalau aku mengandung ni mesti dah turun darah..".. alhamdulillah, tak ada apa².. malamnya kami ke Carrefour sebab nak cari TV baru.. habis survey TV, hubby kata lapar lagi.. oh, ok.. hubby pun selera makan makin bertambah.. petang dah makan, malam pun nak makan lagi.. so sementara tunggu makanan siap, aku minta izin ke farmasi kejap dengan alasan nak cari shaver.. memang petang tu hubby nak beli shaver baru.. masa tu dalam pukul 9.45malam dah.. farmasi pun dah nak tutup.. aku masuk & terus cari alat pregnancy test tu.. yesss.. dapat.. pergi semula cari husband & tunjuk padanya shaver yang aku pilih.. alat pregnancy test tu aku sorok.. hehe..

sampai di rumah, aku terus ke bilik air.. dalam hati berdebar².. 3, 4 kali aku baca kertas instruction tu.. takut salah beb.. alat tu pun aku beli 1 saja.. so tak boleh silap.. elok saja aku celup alat tu pada urine, terus keluar 2 line.. tak sampai 5 saat pun.. line yang tebal & terang.. bukan samar².. terkejut aku.. baca lagi instruction.. hahhhhh.. terdengar suara hubby di luar "buat apa lama sangat dalam bilik air tu yang?.."  terus bukak pintu bilik air & sua pada hubby alat tu dengan kertas instruction.. hubby baca kertas tu then tengok pada alat tu.. senyum lebar dia.. terus ajak aku check doktor esoknya..

kami ke Klinik Kesihatan Putrajaya.. bila doktor tanya "bila last period awak?.." aku jawablah hujung disember lepas.. masa ni aku taktau apa².. aku fikir doktor tanya bila tarikh last period di period yang terakhir.. so aku konfiden jawab hujung bulan disember.. doktor terus jawab "dah 6 minggu dah..".. doktor bagi ubat asid folik & kami terus balik.. sampai di office, berkobar² cari info di internet tentang bagaimana nak kira tarikh bersalin.. baca punya baca, rupanya tarikh hari pertama period yang terakhir.. hahhh.. kalau macam tu bukan 6 minggu laa.. dah 7 minggu lebih nak masuk 8 minggu.. wahhh.. hampir 2 bulan & aku langsung tak sedar.. huhuhu.. rasa bersalah pada baby..

doktor kata bulan Mac nanti baru datang balik untuk buat buku merah..

doakan kesihatan kami 2 beranak ya..
=)

9 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

congrates dear...take care tau... :)

lovelyadibah said...

comelyer:) congrats!:)

dd dudu said...

hehe tahniah kucincomey.. cam tu citenyee yee ;) jaga diri selalu tauu

FiEza_HaMiD said...

tahniah muniiii!!bunting pelamin nih..jaga diri leklok tau..tak mi ngajuk2 sangat..nanti takut baby terikut2..hehehhee..apapun,take care n banyak2 bersabar, sebab bila pegnan ni jiwa kita memang mudah terusik...

kucincomey said...

mrs. engineer : TQ dear.. =)

lovelyadibah : comel?? hikhik.. TQ.. =)

dd : TQ dd.. awak pun kene cepat2 ye.. =)

fiza : hehehe.. TQ fiza.. tu laa.. mesti fiza pun tak sabar dah nak tunggu baby kuar, kan? semoga selamat melahirkan nanti, ya.. =)

Sya Sakura said...

congrats :)
InsyaAllah semua akan dipermudahkan.. take care!

kucincomey said...

sya : insyaallah.. thanks sya.. =)

aDieyZa said...

congrats my dear.. semoga sihat selalu yer.. take care..

♥z@z@♥ said...

Alhamdulillah...jage diri babe..