Monday, 10 January 2011

sebelum & selepas..

lepas kahwin ni, asal weekend je kami husband & wife mesti ligat kepala berfikir nak pergi mana.. jumaat petang je dah siap² pack kain baju.. ke mana lagi, kalau bukan ke rumah mak.. hahaha.. orang sebelah menyebelah pun mesti perasan, weekend rumah kami mesti gelap.. lesap.. huhu..

bukan apa, rumah kami pun tak ada barang sangat.. TV pun tuan rumah punya.. kecil saja.. astro?? tarak.. huhu.. mesin basuh pun belum ada lagi.. so, mengangkut la kami berdua dengan beg besar eksport kain baju kotor ke rumah mak.. bukan tak boleh basuh manual, cuma tak boleh basuh banyak la.. (alasannnnn.. huhu..) selalunya kami akan balik ke dua² rumah.. mak mertua di Shah Alam & rumah my mum kat Seremban.. bila balik rumah mak mertua, bila dah siap² basuh kain  sidai semua, mulalah masing² "jom kuar.." hehehe..

sekarang ni kami kemaruk tengok wayang..maklumlah masa bujang dulu, jarang sangat tengok wayang.. seingat me, adalah sekali saja tengok wayang.. itu pun masa birthday hubby (dulu boyfriend) tengok Harry Potter.. masa tu belum bertunang lagi pun.. itulah sekali.. haha.. dasat tak? so lepas kahwin ni la nak balas dendam.. hehe.. pernah sekali seminggu lepas kahwin, kami tengok midnite di The Curve.. sajalah nak merasa tengok midnite macam mana.. guess what, dua² tidur.. hahahaha.. serius memang kenangan habis..

sekarang ni barulah merasa berjalan ke sana ke mari.. hubby bawak ke mana je me nak pergi.. cuma tempat yang jauh² tu belum sempat pergi lagi.. sebab buat masa ni, kami kena balik ke Seremban tiap² minggu.. bukan apa, my mum baru lepas operate mata (Katarak).. so lepas operate memang tak boleh nak buat apa².. even membongkok pun tak boleh.. so anak yang solehah lagi mithali ni kenalah menjalankan tanggungjawab membasuh & mengemas rumah.. (cehhh..) huhu..

now bila dah kahwin, baru terasa macam mana penatnya buat kerja² rumah.. membasuh, memasak, mengemas.. aduhhhh.. dulu semua mak buat.. me hanya tolong sikit² saja.. nah.. sekarang rasalah.. tapi setakat ni ok laa.. mujur hubby pun membantu sama.. TQ dear.. =)

oh, ada kerja nak buat.. sambung nanti..

6 comments:

Aziah said...

keh keh keh... fadan muka dulu... hahahah jahat2..

ceh mmg alasan.. basuh je tangan ma... masa mandi tu leh basuh ma... hahahaha... (jahat lagik)

bawak beg besar tu macam budak masuk asrama jerkk hahahahha..

kak ziah masa tunang dulu ngan kapel2.. tak pernah tengok wayang pun... lagi maha dahsat... hiks

woohh fenat ehh... nanti la tunggu ada anak lagi... keh keh keh... hamik hang sorang wat keja rumah.. mau jadik singa... kekekeke

.:mama dhia:. said...

baru ade husband, lum ade anak..wat keje umah kene ikhlas tau..
tp bile dah ade anak, bile penat tengok muke anak, ilang la penat skit..tp paling best kalo dapat husband yg same2 wat keje umah.. (^__^)

FiEza_HaMiD said...

huhuhhu..baru tahu ek..itulah kehebatan wanita sebenarnya..nanti,kalau dah ada anak lagi penat mehhh...heehhheh...apapun,selamat menempuh alam baru...

kucincomey said...

kak ziah : bilik air kecik laa kak ziah.. nak menyental baju pun rase sesak.. baju kecik² boleh laa.. hehe..

singa?? nonono.. mane bleh wat keje sengsorang.. cannot².. sesi kerahan tenaga perlu dijalankan untuk menghindarkan timbulnya "singa jadian".. ngahahaha..

yana : tu laa.. mujur laa hubby bantu sket².. mop lantai, kemas umah.. huhu..

fieza : kan? pengorbanan wanita tu bukan sket² tauu.. btw, TQ.. selamat menjadi ibu.. =)

Aziah said...

hak hak hak singa jadian... dulu hubby kak ziah juga tolong sume itu.. hahahaha... tapi tidak sekarang muweh weh weh.. dia tolong buang sampah jek ngan tolong kasi sepah kekekeke... tapi sib baik dia baik walaupun kak ziah kadang tak sempat nak buat tu semua... dia tak kesah... tu je yang kelebihannya.. hiks... takda sebarang bebelan wokeh

kucincomey said...

kak ziah : wahh.. kenape skang tidak lagi? tolong kasi sepah lagi eh? join anak² same.. sonoknyeee.. eh.. hehe..