Tuesday, 19 February 2013

warded..


nampaknya sekarang update blog dah jadi sebulan sekali.. betapa teruknya kan? aduhhhh.. macam tu laa kalau penyakit M menguasai diri..

ehh.. assalamualaikum.. selamat pagi.. kesian dengan blog yang dah terabai selama beberapa minggu ni.. banyak sebenarnya yang nak diceritakan tapi banyak lagi rasa malas yang datang dalam diri ni.. iskkkk..

ok.. beberapa minggu lepas, hanna warded.. elok je balik dari Cameron Highland, hanna dapat demam panas.. sebenarnya dari sana lagi hanna dah demam.. badannya panas.. batuk makin teruk sampai muntah².. hanna tak ke taska sebab uwannya kata biar hanna sihat dulu baru masuk balik.. so, hanna tinggal dengan uwan & atuk seminggu lepas tu..

kata uwan, hanna demam makin teruk sampai lembik badan.. taknak makan hanya nak susu je.. bila dipanggil pun tak ada tindakbalas.. ke klinik dah berkali².. ambil darah, resultnya platlet rendah.. finally, uwan bawak hanna ke hospital pukul 3 pagi due to keadaan hanna yang lembik teramat..

berkampung la aku di hospital selama 4 hari.. memang penat sebab tak lena tidur.. hanna sangat² kesian dengan tiub oksigen, drip air & nebulizer.. ya Allah, kali ni memang keadaan hanna teruk sangat.. masuk air sebab hanna taknak makan.. kurus kering jadinya.. oksigen dimasukkan sebab paru-paru hanna terhalang dengan kahak.. doktor tak sedut kahak sebab katanya boleh luka tekak..


 
puas dah aku godek, tapi gambar ni tetap nak senget jugak.. teleng² kan kepala anda ye.. hehe..













last day baru doktor bagi ubat Ventolin.. rasanya ramai ibu² yang tau yg Ventolin ni memang untuk anak² asthma.. doktor bagi dengan chamber sekali.. chamber ni bertujuan untuk memudahkan gas Ventolin tu disedut masuk ke dalam salur pernafasan baby/kanak-kanak.. dekat luar harganya mahal jugak..


inilah rupanya chamber tu.. tak seronok ye guna alat ni kawan²..


bila doktor bagi chamber & ventolin tu, aku dah start cuak.. lepas ni memang kena guna bende ni ke? adoiii.. aku tanya doktor pakar tu, perlu ke aku beli chamber tu lepas ni? mujur la doktor tu kata "no need puan.. anak puan bukan pesakit asthma.. kita bagi just untuk clear kan paru² baby saja.. supaya dia lebih senang bernafas tanpa bantuan oksigen.. lepas keluar wad, tak perlu guna chamber ini lagi.."

phewwww... lega sesangat.. risau tau kalau anak² ada asthma ni.. alhamdulillah, dalam keluarga aku tak ada sejarah asthma lagi kecuali mak mertua aku yang agak teruk asthma nya time muda² dulu..

sepanjang 4 hari di wad, hanna diberikan ubat antibiotik cecair yang disalurkan terus ke dalam salur darah.. mula² di tangan.. tapi sebab anakku ni tak reti duduk diam walaupun sakit, so jarum tu tertanggal dari salur darah.. mulanya tak perasan sebab jarum tu dibalut kemas dengan tuala tebal.. aku tergerak hati nak tengok balutan tu.. bila diselak, hambikkkkk... darah banyak gile dekat tuala tu.. memang cuak la kan.. cecepat panggil nurse.. nurse datang check katanya dah tertanggal terus.. hanna tak nangis langsung.. aku pulak yang nak menangis.. haha.. over kooooo..

then, keadaan hanna masih belum pulih sepenuhnya.. makan masih kurang tapi susu banyak.. cuma susu tu diminum separuh².. so doktor kata memang kena cucuk balik jarum tu.. aku pun gigih la bawak hanna ke bilik prosedur tapi tak boleh masuk.. ibu kene tunggu di luar.. dah siap baru boleh ambil anak.. memang meraung la kan kalau kena cucuk.. habis berkesan kat kedua² tangan & kaki untuk cucuk jarum.. kesian hanna.. at last, kali ni kat kaki pulak kena cucuk jarum tu.. so hanna tak boleh banyak bergerak.. dekat wad jugak hanna dapat sakit mata.. macam² dugaan..

maybe sebab dah 4 hari duduk & terbaring je, hanna jadi penat.. nak berdiri tak boleh, nak berdukung tak boleh.. last day kat wad, dalam pukul 4 pagi nurse datang ambil contoh kahak.. hanna punya meronta Ya Allah.. risau aku.. risau takut jarum tu tertanggal lagi.. dan memang betul jarum tu tertanggal terus.. nurse kata memang tak boleh diselamatkan lagi.. adoiiii.. so nurse terus stop masuk air & tanggalkan drip oksigen.. since hanna dah ada selera makan, so doktor kata tak payah masuk air lagi.. antibiotik pun bagi yang makan je.. alhamdulillah, hanna sangat senang makan ubat.. just cakap "vitagen hanna.. vitagen.." terus dia nak.. haha..

oh, ya.. selama 3 hari tu hanna tak berak.. last day tu pagi² lepas jarum tertanggal tu, terus hanna berak.. since hanna dah aktif sikit, aku terus bawak hanna mandi.. baru wangi & fresh tengok dia.. lepas mandi, makan roti sikit & sarungkan kasut terus bawak dia berjalan.. haha.. balas dendam.. doktor tengok pun senyum je.. ada chance la keluar wad kan.. hahahaha..

bila doktor round & check, sangat² puas hati dengan condition hanna.. kata doktor lagi kalau hanna demam lagi, cepat² bawak hanna datang semula.. setakat ni, alhamdulillah hanna sangat² sihat & aktif.. serasi kot duduk dengan atuk & uwan..


bila dah sihat..

semoga anakku dijauhi dari sebarang penyakit & keadaan yang berbahaya..
amin..

*gambar dari google..

2 comments:

hayatunfadzila said...

aslkm,

semoga hanna mkin sihat...takmo sakit2 lagi ok..cian mama dia..

mama hanna said...

tu laa..
huhu..